Antena kereta yang rosak

Kereta model tertentu mempunyai antena atau areal yang akan memanjang apabila di on kan radio. Bila dah lama ia akan rosak disebabkan debu dan juga air. Untuk kali ini, sample adalah dari model Honda SO4 dan aku rasa samaja untuk EK jepun dan model atau jenama lain.Simptom dia akan ada bunyi ketap ketap masa on radio atau aerial tak masuk habis.

Cara nak buka dia straigh forward, buka bonet, cabut karpet bonet dan buka skru guna rachet (lebih mudah). Berikut adalah gambar untuk tatapan umum:

 

rupa motorized antena
Ni rupa batang antena tu.

antena yang dibuka
Bahagian motor antena

antena sangkut
Bahagian yang sangkut. guna wd40 dan grease untuk melicinkan balik.

 

pelincir
Rupa grease dan wd40. Benda yang sangat berjasa kalau stuck.

rupa dalam antena
Bahagian dalam pun letak grease.

pasang kembali luar
Nak letak semua dalam tempat dia. pastikan benda tu tak hilang sebab rasa macam susah nak beli di kedai. dan ketatkan guna plyer yang tajam bengkok tu. apa ntah nama dia.

pasang dalam
Yang ni rupa dalam dia. Jangan lupa untuk masukkan tiub overflow air, wire kuasa dan juga wire aerial. kalau tak masukkan aerial tu, jenuh la tak dapat siaran.

 

Ni kalau nak beli baru rasanya dalam RM 100 lebih ja kot. Cuma kalau rajin buat sendiri, better buat sendiri. Selamat RM100.

 

2 thoughts on “Antena kereta yang rosak

  1. salam bang..kalau antena ni naik da smpai abis baru bunyi ketap2 tu kenapa ye?turun pon sama..da turun abis dia bunyi ketap2 gak..

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *