ARDUINO UNO R3

Salam,

Dulu aku berminat nak try PIC, tapi macam susah pula nak wiyering apa semua. masa tu nak beli arduino rasa macam mahal. tapi at last sekarang aku dah ada dua keping arduino R3 dan beberapa board arduino atas stripboard. Apa itu arduino? ia adalah open source hardware platform, boleh buat sendiri pun dan guna software sketch untuk upload coding. Ni website official dia kalau nak tau lebih http://www.arduino.cc/ .

arduinouno_r3_pinouts_600
Ni bentuk Arduino R3

breadboard-arduino
Ni pulak kalau nak transform ke board. mudah ja diagram dia

my arduino
Ni pula arduino uno aku in action. Tak sure aku guna pin MISO ISCP for Atmega 328 tu akan conflik tak dengan pin Digital PWM no  12. Sebab pin 12 aku nak guna cuma tak boleh test di workbench lagi.

Buat arduino ni seronok sebab banyak resources dalam web, banyak pula accessories dia mcm sdcard, keypad, GPS, RTC dan sebagainya. Aku rasa macam dia guna C programming.

So far aku dah berjaya intergrate benda di bawah ni hanya berdasarkan try n error dan reference dari internet dan sedikit kesabaran:

RTC + SDCARD + LCD 20×4 + Buttons

To be continue …

 

*gambar di atas adalah hak milik masing-masing kecuali yang terdapat watermark jomdiy.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *