Kiraan Bon Pelaksanaan

  Salam, Apakah itu Bon Pelaksanaan (BP)? Senang cerita, satu bentuk jaminan untuk vendor untuk tidak buat hal dengan kontrak yang dorang dapat. Buat hal ni termasuk tak deliver barang, lari, tak ikut spek dan sebagainya. Sebab itu tarikh luput Bon Pelaksanaan ni adalah setahun selepas habis kontrak.   Untuk maklumat lanjut baik refer kepada […]
Continue reading…

 

arduino read potentiometer variable resistor

  Salam dan hi, Kali ni aku nak buat arduino yang baca resistor dan tunjukkan sebagai percentage. Experiment ni akan guna arduino uno R3 dan LCD Keypad Shield daripada DFROBOT. Bagi aku guna LCD Shield ni lagi best daripada sambung jumper wire ke breadboard. Tak serabut kepala. https://www.dfrobot.com/wiki/index.php/Arduino_LCD_KeyPad_Shield_(SKU:_DFR0009)   Untuk guna shield ni, just tukar […]
Continue reading…

 

proton savvy clock spring steering problem

Salam, Aku menghadapi masalah steering apabila dipusing, akan ada bunyi seperti plastik direnyuk. Masalah ni berpunca daripada clock spring steering. Rasanya common problem sebab dulu penah direcall batch proton sebab masalah ni memungkin kan airbag deploy secara sendiri. Selain tu hon akan berbunyi suka hati dan control audio dari steering tak berfungsi. Bunyi agak mengerikan. […]
Continue reading…