Rasberry Pi sebagai home entertainment

Salam, Aku mula tertarik dengan rasberry pi ni sebab ia adalah computer kecil yang dikuasakan oleh pemprosesor ARM. Tambah pula pegi rumah sewa selamba ja tengok movie guna rasberry dan control guna android / remote control tv (kalau supported lah). So apa lagi, beli onlinelah aku di RS Component yang beralamat di http://my.rs-online.com/web/  . Ni […]
Continue reading…

 

Washing machine LG Fuzzy Logic 6.6kg WF-660 problem PART 2

Salam dan Selamat Sejahtera,   Sebelum aku terosakkan pressure sensor switch mesin basuh tu, memang dia ada masalah sebelum ni. Masalahnya ialah bila nak spin je, dia akan bunyi tut tut tut tut. Maksudnya dia suruh rearrange balik pakaian dalam tu. Masalah ni akan berlaku bila ada jeans, selimut dan pakaian berat lain. Agak leceh […]
Continue reading…

 

Washing machine LG Fuzzy Logic 6.6kg WF-660 problem

Salam dan Selamat Sejahtera, Aku nak cerita mengenai mesin basuh Washing machine LG Fuzzy Logic 6.6kg WF-660 yang buat hal. Masuk baju seluar, macam biasalah tekan button apa semua dan START, tunggu jap.. dia bunyi tut tut tut tut tut. Bunyi dia macam tudung mesin basuh tak tutup. Aku buka panel belakang, panel atas, so […]
Continue reading…

 

Experimental – pam air guna motor elektrik

Salam, Nie adalah experimental untuk menghasilkan pam air mini guna motor elektrik. Based on internetnya research, tapi FAILED. duh. Bahan-bahan : Motor elektrik kecik- boleh dapat dari cd player / kereta mainan. Botol air Paip getah akuarium Tin air minuman berkarbonat Peralatan yang diperlukan: Pisau Gunting Drill / Mini Drill Disebabkan nie adalah failed produk, […]
Continue reading…