Rasberry Pi sebagai home entertainment

Salam, Aku mula tertarik dengan rasberry pi ni sebab ia adalah computer kecil yang dikuasakan oleh pemprosesor ARM. Tambah pula pegi rumah sewa selamba ja tengok movie guna rasberry dan control guna android / remote control tv (kalau supported lah). So apa lagi, beli onlinelah aku di RS Component yang beralamat di http://my.rs-online.com/web/  . Ni […]
Continue reading…

 

SUZUKI RGV120 Reincarnate PART 2

Aku bawa masuk ke apartment sikit sikit. Sekali harung jenuh juga. Satu “Lab” dah disediakan atas perbincangan bersama dengan orang rumah. Kawasan tu, kawasan bebas, tidak terikat dengan peraturan kena kemas, kawasan bebas vakuum dan bebas penyapu. Enjin asal yang fresh. Penuh dengan daki dan kesan minyak. Rupa paras selepas dicabut blok dari enjin. Platform […]
Continue reading…

 

Pasu di balkoni apartment

Salam dan selamat sejahtera, Tinggal di rumah tinggi ni memang susah nak berkebun. apatah lagi dengan sinaran matahari yang cukup minimal. Jadi untuk mengisi masa lapang, saya mendapatkan pasu/bekas dengan harga RM13.90. Benda yang diperlukan: 1. Skrew secukup rasa 2. Kayu yang sesuai   So mari kita lihat gambarnya Bekas ni dibeli dari The Living […]
Continue reading…

 

Washing machine LG Fuzzy Logic 6.6kg WF-660 problem PART 2

Salam dan Selamat Sejahtera,   Sebelum aku terosakkan pressure sensor switch mesin basuh tu, memang dia ada masalah sebelum ni. Masalahnya ialah bila nak spin je, dia akan bunyi tut tut tut tut. Maksudnya dia suruh rearrange balik pakaian dalam tu. Masalah ni akan berlaku bila ada jeans, selimut dan pakaian berat lain. Agak leceh […]
Continue reading…

 

Washing machine LG Fuzzy Logic 6.6kg WF-660 problem

Salam dan Selamat Sejahtera, Aku nak cerita mengenai mesin basuh Washing machine LG Fuzzy Logic 6.6kg WF-660 yang buat hal. Masuk baju seluar, macam biasalah tekan button apa semua dan START, tunggu jap.. dia bunyi tut tut tut tut tut. Bunyi dia macam tudung mesin basuh tak tutup. Aku buka panel belakang, panel atas, so […]
Continue reading…

 

Kolam ikan di balkoni apartment

Salam dan Selamat Sejahtera, Salam, bagi mereka yang biasa tinggal di rumah atas tanah, dan kemudian tinggal pula di apartment tinggi akan ada satu perasaan boring gila dimana banyak aktiviti atas tanah tidak dapat dilakukan. Nak bercucuk tanam cili pun tak boleh. Apatah lagi nak bela ikan dalam kolam. Idea asalnya nak buat water fountain […]
Continue reading…

 

Water powered bottle rocket | Botol roket berkuasa air.

Botol roket berkuasa air ni agak seronok juga untuk main depan rumah. Boleh ajar budak budak untuk gilap kretiviti dorang. Kalau google banyak cara nak buat so aku bagi cara yang simple.   Bahan yang diperlukan: tyre valve motor / basikal botol minuman berkarbonat batang paip, panjang ikut kesesuaian loy tape Caranya Ikat valve tyre […]
Continue reading…

 

Experimental – pam air guna motor elektrik

Salam, Nie adalah experimental untuk menghasilkan pam air mini guna motor elektrik. Based on internetnya research, tapi FAILED. duh. Bahan-bahan : Motor elektrik kecik- boleh dapat dari cd player / kereta mainan. Botol air Paip getah akuarium Tin air minuman berkarbonat Peralatan yang diperlukan: Pisau Gunting Drill / Mini Drill Disebabkan nie adalah failed produk, […]
Continue reading…