DELL INSPIRON 14R 5421 FILE \BCD error code 0xc000000D

Salam,

Dah dua hari aku cari solution untuk masalah ni. Googling banyak sangat cara dan try tak berjaya pun.

Lappy yang dikatakan ni adalah modell Dell Inspiron 5421 14R come with windows 8 siap touch screen.

Masalah BCD

lappy ni tak dapat nak masuk recovery guna hotkey Ctrl/Shift F8, Ctrl/Shift F11, restart time logo dell keluar 2 3 kali kononnya nak masuk recovery secara paksaan. tekan F12 untuk boot option tak banyak membantu. Nak restore guna Windows 8 download dari Microsoft, PB (pro) pun tak boleh. dia ada mention pasal GPT, so tak boleh install.

Cuma aku terperasan ada lagi partition recovery standard dari dell.

DISK PART

Selepas try /repairmbr , dan bermacam repair lagi, aku ambil keputusan untuk fresh install sahaja mengunakan file SWM iaitu file image yang ada dalam partition PBR Image – PUSH BUTTON RESET guna command nie:

imagex /apply /verify install.swm /ref install*.swm 1 c:\

Info penuh di : http://blog.dryft.net/2013/06/installing-windows-7-hard-way.html

Berjaya restore balik file dalam partition tu tapi sama juga error BCD tu.

 

cara kedua pula:

aku follow

bootrec in Windows 8 doesn’t work

If the bootrec utility doesn’t fix your Windows 8 system, you can also try to fix the EFI bootloader of your system:

  1. Boot from the install disc (DVD or USB)
  2. Click Repair your computer
  3. Choose Troubleshoot, then Command Prompt
  4. Type these commands in the exact order shown below and press Enter after each command:
    diskpart
    sel disk 0
    list vol
  5. Select the volume number that has the FAT32 under the Fs column:
    sel vol 2

    where 2 is the number of the FAT32 partition printed by Command Prompt above.

  6. Assign a unique letter to this partition. The letter must not be already available on your computer, e.g. C: or D: or E:
    assign letter=x:
  7. The confirmation message should appear:
    DiskPart successfully assigned the drive letter or mount point.
  8. Type exit to quit the diskpart utility (step 4):
    exit
  9. Type the following command, but replace x: with the letter of the partition you chose earlier:
    cd /d x:\EFI\Microsoft\Boot\
  10. Type the bootrec command:
    bootrec /fixboot
  11. Backup your old BCD configuration to create a new one:
    ren BCD BCD.Backup
  12. Type this command to replace the BCD, but remember to replace x: with the letter of the FAT32 partition mentioned earlier:
    bcdboot c:\Windows /l en-us /s x: /f ALL
  13. Remove the media from the drive: DVD or USB
  14. Type exit
  15. Hit Enter
  16. Reboot the computer

Sumber penuh : https://neosmart.net/wiki/bootrec/

dan berjaya:

OK KOT

Rasanya kalau awal awal lagi follow cara tu pun dah selesai dari semalam. Tak perlu nak restore balik file bagai. Ok la belajar benda baru. Cuma cara ni nak kena paham DISKPART, cara nak SELECT dan ASSIGN.

end.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *