Experimental – pam air guna motor elektrik

Salam,

Nie adalah experimental untuk menghasilkan pam air mini guna motor elektrik. Based on internetnya research, tapi FAILED. duh.

Bahan-bahan :

  1. Motor elektrik kecik- boleh dapat dari cd player / kereta mainan.
  2. Botol air
  3. Paip getah akuarium
  4. Tin air minuman berkarbonat

Peralatan yang diperlukan:

  1. Pisau
  2. Gunting
  3. Drill / Mini Drill

Disebabkan nie adalah failed produk, so layan cuci mata tengok gambar je lah.

img_20121006_213144
Nie pump sebenar yang dibeli di Jalan Pasar dengan harga RM18.

img_20121006_213451
Pam dibuka untuk tengok isi kandungan dan ditiru.

Dan berikut .. cuci mata ja la…

img_20121006_220106
img_20121006_220249
img_20121006_221710
img_20121006_223258
img_20121006_232725
img_20121006_234049
img_20121006_234056
img_20121006_235728
img_20121007_000036
img_20121007_000113

Mungkin ruang kipas tu berputar besar sangat so vacuum yang dihasilkan sangat kecil jadi air tak dapat disedut. Tak pa, biasalah kalau nama experimental tu confirm ada berjaya dan gagal.

Sekian ..

3 thoughts on “Experimental – pam air guna motor elektrik

  1. mungkin kerana kipas pam yang u buat tak padat, atau terlalu besar untuk motor tu, saya juga suka main benda mcm ni, pernah buka pam air kumbahan 12″, pernah juga buka pam kecil-kecil, kalau barang dah rosak, bos suruh saya pi cek, saya akan buka semua, pernah saya buka pam air, semestinya padat antara kipas pam dengan body pam, pernah saya buka pam hidrolik lori, pam hidrolik lori, tengok tak ada apa pun, cuma gigi-gigi yang padat ja, boleh pam sampai bertan-tan. dan boleh angkat bertan-tan juga, cuba lagi semoga berjaya.

  2. sy rase punca dia injap keluar tu tak boleh wat tegak..sbb direction air sush nk masuk..rujuk pam asal, tgk cmne dye kedudukan punya injap keluar

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *