Honda Civic EJ / EK RPM Meter

Salam,

Consider projek lama yang masih lagi ongoing on n off. Prototype dah pasang di kereta tapi rasa macam something kurang, something yang lebih best perlu dibuat. Walaubagaimanapun.. layan saja dulu.

Kereta aku RPM meter dah kong, jarum kejap naik kejap turun. Nak beli meter bulat tu pasang baru rasa macam racing sangat. Anyway, buying new meter is too mainstream.

Barang yang diperlukan :

1. Arduino Uno
2. Cables
3. LCD 16 x 2
4. Kesabaran

RPM

Meter Honda SO4
Ni meter RPM yang dikeluarkan dari panel meter.

Meter Honda SO4
Pisahkan mekanisma meter dari board. Rasanya meter honda dia guna PWM, pulse width modulation. Natang apa ntah. Kalau wira, guna cable.

Meter Honda SO4 Meter Honda SO4
LCD dipotong just nice untuk diletakkan pada meter. Aku guna casing lcd yang dah rosak untuk buat sizing

Meter Honda SO4 Meter Honda SO4
Power ambil dari panel asal meter. + dan – . satu lagi tu signal

BUTTONS

Aku perlukan beberapa button untuk tukar function di meter. Contoh, keluarkan bargraph yang akan bergerak ikut RPM dan akan bagitau apabila enjin akan cut. Untuk button aku guna panel luar meter. korbankan je la… nak nampak OEM

Meter Honda SO4
Panel yang siap ditebuk. Terlebih tebuk, cover dengan gam panas

Meter Honda SO4
Bahagian belakang panel. Gam panas ni masalah dia bila kereta biar lama bawah cahaya matahari dia akan lembut.

Meter Honda SO4
Circuit aku pisahkan menggunakan connector. senang nak bukak atau upgrade di masa hadapan

Cabling

Meter Honda SO4 Meter Honda SO4 Meter Honda SO4
Semua benda aku letak connector. senang nak pasang dan bukak balik

 

Meter Honda SO4
Apa bila semua telah dipasang.. masa untuk test

Meter Honda SO4
Yezza .. ok la kuar benda di screen

In Action

Meter Honda SO4
Meter Honda SO4

 

Semua source code aku dapat dari mamat Philipines yang aku rasa, ada naluri Hacker mengalir dalam darah. Thank you Kerpz . Kerja beliau boleh dapat dari sini https://github.com/kerpz

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *