HONDA EJ / EK SYSTEM MONITOR VER 3.1

Salam,

Setelah pulun sakan carik reference, aku dah berjaya integratekan SDCARD, RTC dan HOBD KERPZ. Dimana segala data akan dilog pada SDCARD untuk tujuan statistik terutamanya kelajuan dari 0 – 100 . Sistem akan detect jika terdapat SDCARD, dia akan writelah dan tulis SD di screen. Kalau ada masalah pada SDCARD dia akan tulis NOSD.

c360_2014-12-07-01-20-28-848
c360_2014-12-07-01-20-39-297
c360_2014-12-07-01-21-00-123
c360_2014-12-07-01-22-13-533

Bila kereta di ON kan, sistem akan create file berdasarkan  tarikh yang diambil dari RTC sebagai file name. File tersebut bila masuk EXCEL kita boleh plotkan graf.

Untuk file naming ni, aku guna code macam di bawah:

//—————————————————————————–
lastDay = now.day();
lastMonth = now.month();
lastYear = now.year();
lastHour = now.hour();
lastMinute = now.minute();

filename += String(lastYear);

filename += String(lastMonth);

filename += String(lastDay);

char str[16] = {0};
filename.toCharArray(str, 16);

//pastu somewhere untuk write ke SDCARD

File dataFile = SD.open(str, FILE_WRITE);

//————————– end of code ————————————

Untuk file name di atas, kita kena convert dari string kepada bentuk Cons Char baru dia mau jadik.

Sambungan dari ARDUINO ke LCD aku guna cable network UTP CAT5 sahaja sebab dia ada 8 cable dan nanti bila dah implement, hanya guna socket network untuk sambung. So dia boleh dicabut dan pasang dengan mudah. Cuma sekarang aku nak cuba guna I2C interface untuk LCD pulak bagi mengurangkan penggunaan pin di Arduino. imagine lah, RTC, SDCARD dan buzzer lagik, dah berapa pin guna.

Masih lagi dalam fasa testing di PC, bukan dikereta lagi. TBC….

 

2 thoughts on “HONDA EJ / EK SYSTEM MONITOR VER 3.1

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *