Kerosakan telefon digital Alcatel

Salam, Kita bertemu lagi.

 

Hari tu ada staff buat aduan kata telefon beliau rosak. ok lah rosak, yang bebalnya apabila call manufacturer, telefon tersebut dah tak dikeluarkan lagi. Memang susahlah nak cari model yang sama dekat market. Telefon seperti dibawah:

[SinglePic not found]
Ihsan google.

Masalahnya apabila di plugin kan wayar phone, tak ada bunyi dan sebagai.

Jadi, cara nak tau masalah ialah dengan membuka telefon tersebut dan terserlah-lah masalahnya iaitu, port tertanggal dari circuit board.

Board Alcatel Phone

Rupa bentuk yang telah siap dibaiki :

Board Alcatel Phone - repaired

Setelah dipateri kembali, gam panas digunakan untuk membolehkan port tu tak bergerak dimasa hadapan.

Lepas pasang dan cucuk wayar, telefon berfungsi dengan sempurna.Majikan dapat jimat hingga RM1K dengan DIY nie. Puas.

Rgds.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *