Kolam ikan di balkoni apartment

Salam dan Selamat Sejahtera,

Salam, bagi mereka yang biasa tinggal di rumah atas tanah, dan kemudian tinggal pula di apartment tinggi akan ada satu perasaan boring gila dimana banyak aktiviti atas tanah tidak dapat dilakukan. Nak bercucuk tanam cili pun tak boleh. Apatah lagi nak bela ikan dalam kolam.

Idea asalnya nak buat water fountain so boleh dengar bunyi air mengalir bila dok rumah. Maka jadiklah projek ni. Pricing dia dah lupa, nie antara barang yang aku ingat harga dia:

  1. tank PU warna hitam dibeli di Sungai Buluh : RM100
  2. Kayu kayan dibeli dari kedai hardware harga antara RM4 – RM8 sekaki
  3. Sesiku L china RM 6.00. Damn kedai lain RM2.50 ja
  4. Syilek RM6.00
  5. Pam air dan filter sistem

Nie rupa bentuk kolam tersebut:

Kolam ikan di balcony

 

 

Filter sistem yang di inspired dari pelantar minyak

sistem pembersih kolam ikan

Yang ni filter diy yang dipotong dari botol air mineral dan jaring plastik. guna dia untuk tangkap anak ikan yang termasuk dalam pam air. So takde la dia lemas karang tak ada air. Nanti kalau ada anak ikan yang terperangkap, guna sudu kecil ja untuk selamatkan dia.

diy filter

Sekian untuk kali ini, moga post kali ni memberi harapan kepada mereka yang apartmentoboring … hehe

tq.

 

One thought on “Kolam ikan di balkoni apartment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *