ARDUINO Robot

in action

Salam dan hi,

Hari ni aku nak cita nak buat robot guna Arduino UNO. Cerita sebenar nak buat robot boleh tengok kat sini -> APC ROBOT

Aku just follow sahaja dan component mostly dari lelong.com.my dan Jalan Pasar.

chasis mounting tayar

 

Continue reading…

 

Smart Tag Problem

Salam,

Smarttag, benda alah yang letak di dashboard untuk masuk fast lane di tol Malaysia. Selalu akan ada masalah pada suis unyuk kita check baki kad touch n go . cara baiki ni straight forward ja iaitu ganti suis kepada push button.

suis kecik
ni rupa push botton yang akan dimasukkan tu. solder kaki komponent yang belen dari resistor atau lcd. make sure test dulu guna multimeter bahagian connectivity untuk check kaki mana. sebab push button tu ada 4 kaki.

problem
Masalah yang berlaku ialah benda alah tu akan patah so nak tekan check baki dia tak nak trigger

smarttag board
just solder dekat kaki komponent asal dia

siap pasang
rupa buruk sikit tapi janji boleh guna sudah la. plastik suis asal dikuatkan dengan glue gun. Cuma, jangan dok letak atas dashboard lama sangat sudah la. nanti glue cair.

end.

 

Honda Civic EJ / EK RPM Meter

Salam,

Consider projek lama yang masih lagi ongoing on n off. Prototype dah pasang di kereta tapi rasa macam something kurang, something yang lebih best perlu dibuat. Walaubagaimanapun.. layan saja dulu.

Kereta aku RPM meter dah kong, jarum kejap naik kejap turun. Nak beli meter bulat tu pasang baru rasa macam racing sangat. Anyway, buying new meter is too mainstream.

Barang yang diperlukan :

1. Arduino Uno
2. Cables
3. LCD 16 x 2
4. Kesabaran

RPM

Meter Honda SO4
Ni meter RPM yang dikeluarkan dari panel meter.

Meter Honda SO4
Pisahkan mekanisma meter dari board. Rasanya meter honda dia guna PWM, pulse width modulation. Natang apa ntah. Kalau wira, guna cable.

Meter Honda SO4 Meter Honda SO4
LCD dipotong just nice untuk diletakkan pada meter. Aku guna casing lcd yang dah rosak untuk buat sizing

Meter Honda SO4 Meter Honda SO4
Power ambil dari panel asal meter. + dan – . satu lagi tu signal

Continue reading…

 

Projek Double Din

Salam,

Sorang kawan aku bagi Sun Visor LCD untuk aku jadikan projek baru. Thanks bro. Jasamu sangat dihargai.

Benda alah ni boleh baca thumb drive USB dan ada kad reader. So not bad lah.

Idea asalnya nak keluarkan LCD display, sambung ke Raspberry Pi dan install XBMC. Tengok balik driver board pun nak kena order dari ebay, harga RM100 lebih plak tu. Rasa macam susah pula. So next idea, ambil board asal dan sumbat dalam DIN. Wayar ribbon display ke board pulak kecil. tambah pula board player tu mcm problem sebab ada line putih atas screen. So on hold dulu la kot.

c360_2014-09-09-18-34-00-675
Ni rupanya. Penutup CD dah tercabut

c360_2014-09-09-18-39-30-027
Bahagian belakang. Tak da brand. Generic DVD player kot.

c360_2014-09-09-18-46-27-693
Board dalam. Ada RAM bagai. So suspected mungkin guna ARM processor. Os Java ke.

c360_2014-09-09-19-19-14-826
Dapat detect sumber power berdasarkan komponent yang digunakan. Takkan negatif sambung diode ye dok.

c360_2014-09-09-19-19-23-155
Apabila tenaga disalurkan.

c360_2014-09-10-18-59-46-524 c360_2014-09-10-19-00-06-823 c360_2014-09-10-19-00-17-627
LCD dari LG. Not bad. Walau made in China.

Untuk play dari thumb drive, suis cover DVD tu kena tekan sikit. Test dengan DIVX dan AVI no problem. Cuma line putih atas screen tu ja yang tutup menu dia.

 

 

 

Meter SO4 aka EJ atau EK?

Salam,

 

Menggunakan kereta tanpa melihat meter RPM satu masalah bagi seseorang pemandu itu kerana asyik nak cut off engine saja. Iaitu terlebih redline. So aku ambil keputusan untuk beli set meter baru dan ambil barang dalam daripada beli meter baru dan pasang. Sebab aku sayang dengan jumlah perjalanan di meter. So dengan harga RM90 dapat lah sebijik meter model honda versi mana ntah sebab lain sikit dari segi panel dalam dia.

Meter SO4 baru beli
Ni rupa hadapan dia. Perhatikan gear indicator yang lain macam sikit dari so4 auto Malaysia

back view
Rupa belakang
meter asal
Rupa belakang meter asal. SO4 Auto made in Malaysia

Continue reading…

 

Rasberry Pi sebagai home entertainment

Salam,
Aku mula tertarik dengan rasberry pi ni sebab ia adalah computer kecil yang dikuasakan oleh pemprosesor ARM. Tambah pula pegi rumah sewa selamba ja tengok movie guna rasberry dan control guna android / remote control tv (kalau supported lah). So apa lagi, beli onlinelah aku di RS Component yang beralamat di http://my.rs-online.com/web/  .

Ni antara gambar yang di ambil:

rasberry pie yang diterima
Baru terima. Posting sampai rasanya dalam 2 hari sahaja.

bentuk rasberry pi tv lagi

 

Rasberry pi nie perlukan SDcard untuk diboot dan SDcard tu mesti lah dah ada OS XBMC. Os ni boleh download dari sini : http://xbmc.org/ .

Apa yang best pasa XBMC nie kita boleh select movie guna smartphone sahaja. dan maklumat berkaitan movie tersebut ditunjukkan termasuk rating dan info IMDB.

cchill..