Button for Arduino menu with LCD 20×4

Salam,

Macam biasalah Lab aku ni penuh dengan barang-barang yang rosak dan mungkin tak boleh guna. Aku saja simpan sebab ia berpotensi untuk digunakan pada masa hadapan mungkin.

Salah satunya adalah sistem HIFI dengan multiple disk tahun 90an. Bila aku perati button dia tu dah seakan akan LCD Keypad Shield DFROBOT. Sebab dia bukan Rotary Encoder, hanya push button yang disusun secara empat segi dan mempunyai button pusing atas bawah seakan-akan button select di Key Pad Shield.

Dengan menggunakan DREMEL tool imitation dari China, aku potong board tu elok2 dan tengok line dia pegi mana. refer dengan schematic DFRobot LCD Keypad Shield dan gunakan perintang yang sama nilai.

c360_2014-11-23-00-35-15-785_0
c360_2014-11-23-00-35-26-736_0
c360_2014-11-23-00-35-35-937_0
c360_2014-11-23-16-36-04-026_0

Untuk testing samada wiring betul ke idak, aku test guna coding menu ni = http://www.dfrobot.com/wiki/index.php?title=Arduino_LCD_KeyPad_Shield_%28SKU:_DFR0009%29#Example_use_of_LiquidCrystal_library

So kalau masa tekan dan pusing dia keluar something, maksudnya ok lah tu. Dah boleh integratekan sebagai Menu dalam LCD.

To be continue…..

 

 

ARDUINO UNO R3

Salam,

Dulu aku berminat nak try PIC, tapi macam susah pula nak wiyering apa semua. masa tu nak beli arduino rasa macam mahal. tapi at last sekarang aku dah ada dua keping arduino R3 dan beberapa board arduino atas stripboard. Apa itu arduino? ia adalah open source hardware platform, boleh buat sendiri pun dan guna software sketch untuk upload coding. Ni website official dia kalau nak tau lebih http://www.arduino.cc/ .

arduinouno_r3_pinouts_600
Ni bentuk Arduino R3

breadboard-arduino
Ni pulak kalau nak transform ke board. mudah ja diagram dia

my arduino
Ni pula arduino uno aku in action. Tak sure aku guna pin MISO ISCP for Atmega 328 tu akan conflik tak dengan pin Digital PWM no  12. Sebab pin 12 aku nak guna cuma tak boleh test di workbench lagi.

Buat arduino ni seronok sebab banyak resources dalam web, banyak pula accessories dia mcm sdcard, keypad, GPS, RTC dan sebagainya. Aku rasa macam dia guna C programming.

So far aku dah berjaya intergrate benda di bawah ni hanya berdasarkan try n error dan reference dari internet dan sedikit kesabaran:

RTC + SDCARD + LCD 20×4 + Buttons

To be continue …

 

*gambar di atas adalah hak milik masing-masing kecuali yang terdapat watermark jomdiy.com

 

HONDA EJ / EK SYSTEM MONITOR VER 3

Salam dan hi,

Rasanya dah tiba masanya untuk aku kemas balik benda ni. Rasa dah berserabut tengok. Sebab aku nak ubah:

1. bagi nampak nice dan look macam on the shelf nya produk.
2. Gam glue gun mencair dan button tak ble nak function kes letak bawah panas lama sangat.
3. Nak buat mcm plug n play dan get rid wayar yang berselirat.
4. Nak layan frust sebab tak dapat pasang lagi double din.

Ni rupa yang version 2.0 nya
Honda System Monitor Version 2
yang lama

Continue reading…

 

Smart Tag Problem

Salam,

Smarttag, benda alah yang letak di dashboard untuk masuk fast lane di tol Malaysia. Selalu akan ada masalah pada suis unyuk kita check baki kad touch n go . cara baiki ni straight forward ja iaitu ganti suis kepada push button.

suis kecik
ni rupa push botton yang akan dimasukkan tu. solder kaki komponent yang belen dari resistor atau lcd. make sure test dulu guna multimeter bahagian connectivity untuk check kaki mana. sebab push button tu ada 4 kaki.

problem
Masalah yang berlaku ialah benda alah tu akan patah so nak tekan check baki dia tak nak trigger

smarttag board
just solder dekat kaki komponent asal dia

siap pasang
rupa buruk sikit tapi janji boleh guna sudah la. plastik suis asal dikuatkan dengan glue gun. Cuma, jangan dok letak atas dashboard lama sangat sudah la. nanti glue cair.

end.

 

Honda Civic EJ / EK RPM Meter

Salam,

Consider projek lama yang masih lagi ongoing on n off. Prototype dah pasang di kereta tapi rasa macam something kurang, something yang lebih best perlu dibuat. Walaubagaimanapun.. layan saja dulu.

Kereta aku RPM meter dah kong, jarum kejap naik kejap turun. Nak beli meter bulat tu pasang baru rasa macam racing sangat. Anyway, buying new meter is too mainstream.

Barang yang diperlukan :

1. Arduino Uno
2. Cables
3. LCD 16 x 2
4. Kesabaran

RPM

Meter Honda SO4
Ni meter RPM yang dikeluarkan dari panel meter.

Meter Honda SO4
Pisahkan mekanisma meter dari board. Rasanya meter honda dia guna PWM, pulse width modulation. Natang apa ntah. Kalau wira, guna cable.

Meter Honda SO4 Meter Honda SO4
LCD dipotong just nice untuk diletakkan pada meter. Aku guna casing lcd yang dah rosak untuk buat sizing

Meter Honda SO4 Meter Honda SO4
Power ambil dari panel asal meter. + dan – . satu lagi tu signal

Continue reading…