Projek Double Din

Salam,

Sorang kawan aku bagi Sun Visor LCD untuk aku jadikan projek baru. Thanks bro. Jasamu sangat dihargai.

Benda alah ni boleh baca thumb drive USB dan ada kad reader. So not bad lah.

Idea asalnya nak keluarkan LCD display, sambung ke Raspberry Pi dan install XBMC. Tengok balik driver board pun nak kena order dari ebay, harga RM100 lebih plak tu. Rasa macam susah pula. So next idea, ambil board asal dan sumbat dalam DIN. Wayar ribbon display ke board pulak kecil. tambah pula board player tu mcm problem sebab ada line putih atas screen. So on hold dulu la kot.

c360_2014-09-09-18-34-00-675
Ni rupanya. Penutup CD dah tercabut

c360_2014-09-09-18-39-30-027
Bahagian belakang. Tak da brand. Generic DVD player kot.

c360_2014-09-09-18-46-27-693
Board dalam. Ada RAM bagai. So suspected mungkin guna ARM processor. Os Java ke.

c360_2014-09-09-19-19-14-826
Dapat detect sumber power berdasarkan komponent yang digunakan. Takkan negatif sambung diode ye dok.

c360_2014-09-09-19-19-23-155
Apabila tenaga disalurkan.

c360_2014-09-10-18-59-46-524 c360_2014-09-10-19-00-06-823 c360_2014-09-10-19-00-17-627
LCD dari LG. Not bad. Walau made in China.

Untuk play dari thumb drive, suis cover DVD tu kena tekan sikit. Test dengan DIVX dan AVI no problem. Cuma line putih atas screen tu ja yang tutup menu dia.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *