Rasberry Pi sebagai home entertainment

Salam,
Aku mula tertarik dengan rasberry pi ni sebab ia adalah computer kecil yang dikuasakan oleh pemprosesor ARM. Tambah pula pegi rumah sewa selamba ja tengok movie guna rasberry dan control guna android / remote control tv (kalau supported lah). So apa lagi, beli onlinelah aku di RS Component yang beralamat di http://my.rs-online.com/web/  .

Ni antara gambar yang di ambil:

rasberry pie yang diterima
Baru terima. Posting sampai rasanya dalam 2 hari sahaja.

bentuk rasberry pi tv lagi

 

Rasberry pi nie perlukan SDcard untuk diboot dan SDcard tu mesti lah dah ada OS XBMC. Os ni boleh download dari sini : http://xbmc.org/ .

Apa yang best pasa XBMC nie kita boleh select movie guna smartphone sahaja. dan maklumat berkaitan movie tersebut ditunjukkan termasuk rating dan info IMDB.

cchill..

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *