Washing machine LG Fuzzy Logic 6.6kg WF-660 problem

Salam dan Selamat Sejahtera,

Aku nak cerita mengenai mesin basuh Washing machine LG Fuzzy Logic 6.6kg WF-660 yang buat hal. Masuk baju seluar, macam biasalah tekan button apa semua dan START, tunggu jap.. dia bunyi tut tut tut tut tut. Bunyi dia macam tudung mesin basuh tak tutup. Aku buka panel belakang, panel atas, so suspect ni mesti berkenaan dengan sensor. Rupanya aku silap, magnet dia tercabut. Tudung mesin basuh ni tak guna switch dekat engsel dia, dia guna magnet ja yang akan trigger magnetic switch. Lihat gambar di bawah:

 

magnet di mesin basuh

Ni rupa magnet tu, dah berkarat dah pun. Nasib baik tak buang.

 

switch di bawah tudung
Magnetic switch tu sure terletak bawah tu. Cuba lihat kesan besi berkarat.

 

Lepas pasang balik, mesin basuh dah berfungsi, cuma tak boleh spin sebab aku dah baraikan presure sensor dia. Lihat gambar.

 

LG pressure switch sensor LG pressure switch sensor

 

 

 

91 thoughts on “Washing machine LG Fuzzy Logic 6.6kg WF-660 problem

  1. Salam, bro. mesin basuh aku brand sama. tapi bila nak basuh lima kali je pusing.. pastu kelip2 lampu wash dgn spin. sambil bunyi teet tuut xbenti2.
    masalah ape eh?

      • salam…sy pakai mesin basuh jenis lg wf-cl700v..fuzzy logic 7kg…mesin sy bunyi tut tut tut…mcm pnutup x kms..sy check magnet dia da xda…sy bli magnet baru gantikan..tp masalh still sama…masih berbunyi…naik wash n spin…knp yer

        • Sebab magnet dia hilang. bawah tempat magnet tu ada reed switch. Fungsinya bila ada magnet dia akan detect pintu ditutup. safety punya hal.

    • masalah bro Azhar ni adalah error code : TE
      masalah ni bukan dari pressure sensor switch.. pressure sensor switch adalah alat untuk menimbang sukatan air S/M/L/XL (water Level).. (caused by a faulty thermistor Main Control Board / PCB.) lokasi thermistor ni sebelah bahagian atas pcb/main control board (cari tulisan REED S/W)berdekatan dgn Q7,L3.

      cara cara repair sila lihat :

      https://drive.google.com/folderview?id=0B4kocGA6TcQla1FQRmZEOWQ3bGM&usp=sharing

      jika ada sesiapa berminat untuk belajar repair, service manual, wiring diagrams,tech sheet, etc..sila click link :

      http://appliancejunk.com/googledrive

      “sesungguhnya ilmu itu datang dari ALLAH”

      • Haah, Kalau magnet kat penutup tudung tu hilang, shortkan aja REED SW tu. La ni pun dah shortkan sebab magnet dah hilang.Magnet tu plak jenis mudah karat.

        kalau mesin tu basuh cam biasa, tapi kalau bunyik macam kena alih baju ke kiri atau kanan, cuba check pressure switch tu.

          • Saya guna screwdriver mata rata, kasi tolak tiub kaca tu so benda dalam tu touch. tapi tak ada dah la function security kalau budak2 bukak penutup dia akan terus jalan.

            Cuba carik magnet yang sama jenis letak kat situ. Eg dari kotak pensil budak2 ke.

        • assalamualaikum……macam mana nak buat ‘shortkan aja REED SW tu’ boleh ajar saya tak….terima kasih bebanyak saudara

          • Saya cadangkan cari magnet tu kat kedai. lagi mudah berbanding bukak dan “shortkan aja REED SW tu”.

            dah tak boleh sangat baru buat teknik ni. Saya cungkil guna skrew driver sampai retak kaca tu dan dia bersentuhan/short. Cuma nak kena bukak panel depan bagai. dan pastikan PLUG DICABUT DARI SOKET sebelum buat.

      • Alhamdulillah… Ilmu yg bermanfaat dikongsi & sy tlh berjaya selesaikn masalah mesin basuh sy sndiri. Mesin basuh sy dh tak bunyi wlaupun pintu tak tutup.. Semoga ilmu ini berterusan dan dpt bantu lebih ramai lg saudara kita.

  2. salam En Nazri,

    Maaf bertanya. Saya dah refer gambar pada link google drive. Tapi macam mana nak SHORT kan REED SW tu?

    Short tu maksudnya, potong wayar di REED SW @ maksudnya lain?

    Terima kasih

  3. Saya pakai LG WF660 problem.Tak boleh wash.Dalam masa yang sama led wash dan spin blinking di samping tu ada buzzer sekali.Minta pencerahan

    • Try tengok magnet tu ada lagi ke idak. Takut dah tertanggal. magnet tu guna untuk security features kot ada budak2 bukak penutup time dia spin, mesin akan off automatik.

  4. Tq mesin saya dah ok..dgn ilmu yg bro kasi..hri tu tye org kdai mesin ni rosak sensor dia dia dtg rmh tgk pastu kate lau repay kne rm 200.00..selamat duit tq..tq..

    • Sy guna mesin basuh LG 8.5 kg….masalahnya bila nak spin &dry dia binyi tit tot2….ada kod de berklip2….tak mahu spin….knp ye

  5. Terima kasih info, mesin basuh buat hal td. Garu kepala jugak sbb fikir bajet nk repair. Try google dan jumpa info ni. Nasib baik jumpa magnet tu dlm mesin basuh, lekat ngan gam 3 second (RM2.00 aje ) selesai masalah. Terima kasih.

  6. Hi…assalam…mana tempat nak belajar baiki peti sejuk dan mesin basuh yea….teringin pulak nk belajar..heheh

  7. Alhamdulillah.. terima kasih atas info ttg magnet. Masa mula2 tu mmg perasan bunyi tut tut mcm pintu tak kemas. Cuba cari wayar kot2 tercabut tp x jumpa. Rupanya pakai magnet. Bila modify dan letak magnet mainan anak.. alhamdulillah… berfungsi mcm biasa. Terima kasih bro..

  8. Salam saya punya WF-F60PC. Air tetiber menitik ajer keluar. Lain boleh ajer. Macam valve inlet ajer rosak. TApi ada sesaper tak yg rosak sama. nih jadik lepas bersihkan filter. Geram plak. Ntah apa silap buat tadi.

    Pernah jadik gak dulu washer langsung tak mau jalan. last last off everything, cabut plug. the next day terus ok ajer. Kekadang tuh mender yg ada control conrol nih kena reset. ntah betul ker idak. Tapi lepas tuh ok ajer sampai rosak

  9. Mesin Basuh saya dah ok. Masaalah sama mcm kalian semua. Tukar Magnet aje. Jumpa magnet kat almari kecik.
    Terima Kasih Info…

  10. assalamulaikum.. mesin basuh saya ada prblem yg sama.. magnet dh x boleh d selamatkan sebb karat.. ada cuba ganti ngan fridge magnet tp masih x ok..
    magnet yg mcm mana yg boleh guna?

  11. Salam..mohon bantuan nasihat tuan yang pakar mesin basuh. Saya pengguna model LG WF-HD850WM (8.5kg) baru 2 tahun 1 bulan diguna dah prob. masalah nyer air yang masuk tak berhenti sampai overflow. kesan nya drivemotor tok mau pusing. whatapp 0165756978

  12. salam…sy pakai mesin basuh jenis lg wf-cl700v..fuzzy logic 7kg…mesin sy bunyi tut tut tut…mcm pnutup x kms..sy check magnet dia da xda…sy bli magnet baru gantikan..tp masalh still sama…masih berbunyi…naik wash n spin…knp yer…sapa2 blh bantu

  13. Terimakasih. Sbb terbaca penulisan ini, saya dah solve problem mesin basuh LG saya. Masalah magnetic sensor juga. Dah hilang dan mujurlah boleh dptkan spare part nya. RM6 jer.

  14. en nazri saya nak tanya mesin basuh saya tak boleh keluar air bila habis basuh ….apa masalahnya tu bro….boleh bg pencerahan

    • bukak belakang mesin basuh tu, try tengok bahagian bawah yang keluarkan air dari takungan tu. takut benda tu rosak.

      dulu saya tarik ‘mekanisma’ benda tu bagi air keluar bila mesin tak cucuk power.

  15. assalamualaikum..tuan sy guna mesin basuh WF-T755 masalah nya air masuk ok.basuh pun ok.tp dia x nak spin dan air pun x buang..apa masalah nya tuan.puntu di buat nya.

    • time dia basuh tu, try buka penutup. Berenti tak basuhan dia. kalau tak berenti, try cek magnet kat penutup tu ade ke tak.

    • mesti mesin basuh digital kaw kaw ni .. try hadam ni:

      An LE error code on the washer’s display indicates that the motor is locked, possibly due to a heavy wash load.

      Large and heavy sized loads will put a strain on the motor, causing the LE code to occur. Performing a reset on the washer will normally resolve this error.

      To reset the washing machine:

      Press POWER to turn the washer off
      Unplug the washer from the power outlet. If the outlet cannot be reached, turn the circuit breaker to the unit off.
      With the power disabled to the washer, press and hold the START/PAUSE button for 5 seconds.
      Plug the washer back in, or turn the circuit breaker back on.

      The washer should now be reset and the LE code cleared. If washing a heavy or large load, reduce the load size and attempt to restart the cycle.

  16. Salam ennazri
    nak tanya kat mana boleh dapatkan water inlet valve…dia masuk air slowww sgt….sy dah buka valve tu..magnet tarik..tapi macam tak ok / tak kuat / atau ada getak koyak…kalau ada part boleh wasap saya 01253212xx model WF-F773PC 6.5kg dah 10 tahun..hehee

    • Salam..

      selalu saya beli parts dekat Jalan Pasar KL ni. Kalau tuan jauh, try lah kedai elektrik yang jual mesin basuh mesti dorang ada simpan parts.

  17. Salam. Ennazri, saya nak tanya,.mesin basuh LG fuzzy logic 8kg saya tak nak kluar air bla bilas apa punca dia?

  18. Sy dh jumpa reed s/w tu.. cuma nk tolak guna screw driver tu xtau mcmna. Risau jgk pecah tiub tu.
    Blh dptkan mklumt lnjut kaedahnya en nazri?

    • saya tolak sampai pecah benda tu..

      Kalau boleh cari la magnet tu kat kedai mesin basuh / elektrik. Sebab bila dah bypass switch tu, keselamatan mesin basuh tu tak terjamin dah. Kang mana tau ada budak kecik pegi bukak nye penutup mesin tu kan nanya.

  19. Assalamualaikum, saya pengguna mesin basuh WF-CL700V. TOP LOADING COVER dh tutup tapi bunyi beep2.
    saya tak nampak ada magnet. macam mana perlu nak betul kan keadaan.
    ape tu short reed rw tu dan macam mana nak cari mother board tu..
    tolong saya. 0173464686

    • salam .. tengok ada lubang bekas karat sikit ke tempat letak magnet tu. kalau jumpa, pegi kedai beli magnet tu. takut bila main mainboard, silap buat rosak lagi teruk kang.

        • Haah.. cuba try tengok, kalau ada bekas pensil budak sekolah yang ada magnet tu pun boleh try. (kalau budak sekolah sekarang macam tahun 90’an dulu la)

  20. Salam en.nazri..sy guna mesin basuh LG WF 660..time masuk air ok, bila basuh pusing 2 kali je pastu behenti..nk tau ape yg problem..blh whatsapp sy 017681xxxx

  21. Smalam baru jd kat aku.. bila start jer.. 2,3 kali pusing terus bunyi tut.. tut.. tut.. pegi tanya tukang repair katanya bord @ sansor dia problem.. mau rm120 hgga 170 klau tukar.. cari punya cari.. besi kt penutup dia hilang. Cari la dlm mesin tu jumpa. Letak balik terus ok.. skrg ni plak wife ckp dah bleh wash tp nak spin air tak kluar.. nape yer..

    • Salam..

      tahniah kerana tidak membuang duit macam tu ja :)

      Untuk spin air tak keluar tu, cuba bukak panel belakang, tengok bawah tangki ada satu paip untuk outlet. pastu ada cable atau batang besi yang sambung ke dia. Try cek sambungan tu atau benda / actuator yang control bukak tutup benda tu.

  22. Salam en.nazri..sy guna mesin basuh LG WF 660.,,,masalah saya gearbox dah rosak…macamana nak buka drum untuk keluarkan gearbox dia,,,harap dapat bantuan t.q

  23. Assalam tuan,
    Saya menggunakan mesin basuh LG 6.5Kg Fuzzy Logic
    Ingin bertanya sekiranya masa wash, pulsator tidak berpusing dan saya telah membuka pulsator,saya tengok transmission shaft tidak berpusing.Adakah gearbox saya telah rosak?

  24. Mesin basuh LG Fuzzy Logic 7.0kg WF-CL700
    Masalah sekarang ni klau dh set untuk semua lepas tu nk pusing dia akan bunyi alarm..Lampu berkelip pada Wash dan Spin?

  25. Salam…sy gunakan washer machine lg wftt998th…bunyi normal rupanya x wash…patutla baju x bersih..rupanya masalah pada pulsator..Tanya pomen rm200.00 utk repair..

  26. Kenapa ye mesin basuh saya time nk basuh dia xmau pusing..time spin ok plak..ape sebab yek..magnet kt penutup ada

  27. Assalamualaikum En nadzri…..saya dah buat ‘by pass’ yg en nadzri kata sentuhkan tu, boleh basuh tapi last bila nak spin dia jadi mcm benda yg Sama bunyi balik(blinking) ….masalah apa plak yer, Terima kasih bebanyak En Nadzri

    • sebelum “by pass” tu.. boleh basuh tak?

      bunyi blinking tu, sama macam bunyi apabila penutup dibuka ketika spin?

Leave a Reply to Ismail Bin Sham Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *