Write to file using php

Salam dan hi,

Kekadang kita perlu untuk update ke txt file atau apa jua file apabila mendevelop sesuatu sistem. Yang nie depend kepada keperluan lah. selalu aku akan write ke txt untuk tujuan logging atau baca setting dari txt file. Benda nie sebenarnya ngada-ngada saja. padahal boleh je retrieve dari database. tapi selalu guna benda yang sama boring. Berikut adalah code nya:

<?php
$myFile = "log.txt"; //nama file. pastikan berada salam satu direktori ngan *.php yang hangpa buat.
$fh = fopen($myFile, 'a') or die("can't open file");
$stringData = "Logging 1 \r\n"; //nie kot nak tulis apa apa ke dalam file tu
fwrite($fh, $stringData);
$stringData = "Logging  2 \r\n";
fwrite($fh, $stringData);
fclose($fh); // jangan lupa untuk closekan.
?>

Sumber dari internet. Tak ingat web mana tapi kalau jumpa aku akan referkan kat situ.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *