Ada apa dengan sistem penggera kereta / What inside our car alarm system.

Salam dan hi, Hari ini kita akan tengok apa yang ada dalam sistem penggera kereta. Sistem penggera kereta aku telah rosak dimana tiada response diberikan apabila alarm ditekan. Antara sebab musabab mengapa ia rosak ialah: Arus elektrik kereta yang tidak stabil. Umur yang meningkat dewasa. Shorting / short circuit. Memang dia nak rosak pun. Jadi […]
Continue reading…

 

Write to file using php

Salam dan hi, Kekadang kita perlu untuk update ke txt file atau apa jua file apabila mendevelop sesuatu sistem. Yang nie depend kepada keperluan lah. selalu aku akan write ke txt untuk tujuan logging atau baca setting dari txt file. Benda nie sebenarnya ngada-ngada saja. padahal boleh je retrieve dari database. tapi selalu guna benda […]
Continue reading…

 

Defrost Overflow

Salam, Perkara biasa apabila telah berlaku Stalactites dan Stalagmites dalam peti sejuk dan juga ia akan mengakibatkan ais lambat beku, kita akan tekan butang defrost. Dan dua tiga jam kemudian, dapur akan banjir disebabkan iceberg yang mencair. kerja memang renyah nak alihkan peti sejuk, keluarkan bekas air takungan tu, tertumpah pulak atas lantai dan nak […]
Continue reading…

 

Hantar email guna server authentication

Solution nie akan solvekan problem kalau kita nak send email guna php code dan email account kita tu kena authenticate, contoh macam guna Microsoft Exchange sever dan server tersebut berada kat tempat lain. Sending Mail from PHP Using SMTP Authentication – Example <?php require_once “Mail.php”; $from = “Sandra Sender <sender@example.com>”; $to = “Ramona Recipient <recipient@example.com>”; […]
Continue reading…