Button for Arduino menu with LCD 20×4

Salam,

Macam biasalah Lab aku ni penuh dengan barang-barang yang rosak dan mungkin tak boleh guna. Aku saja simpan sebab ia berpotensi untuk digunakan pada masa hadapan mungkin.

Salah satunya adalah sistem HIFI dengan multiple disk tahun 90an. Bila aku perati button dia tu dah seakan akan LCD Keypad Shield DFROBOT. Sebab dia bukan Rotary Encoder, hanya push button yang disusun secara empat segi dan mempunyai button pusing atas bawah seakan-akan button select di Key Pad Shield.

Dengan menggunakan DREMEL tool imitation dari China, aku potong board tu elok2 dan tengok line dia pegi mana. refer dengan schematic DFRobot LCD Keypad Shield dan gunakan perintang yang sama nilai.

c360_2014-11-23-00-35-15-785_0
c360_2014-11-23-00-35-26-736_0
c360_2014-11-23-00-35-35-937_0
c360_2014-11-23-16-36-04-026_0

Untuk testing samada wiring betul ke idak, aku test guna coding menu ni = http://www.dfrobot.com/wiki/index.php?title=Arduino_LCD_KeyPad_Shield_%28SKU:_DFR0009%29#Example_use_of_LiquidCrystal_library

So kalau masa tekan dan pusing dia keluar something, maksudnya ok lah tu. Dah boleh integratekan sebagai Menu dalam LCD.

To be continue…..

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *