arduino read potentiometer variable resistor

  Salam dan hi, Kali ni aku nak buat arduino yang baca resistor dan tunjukkan sebagai percentage. Experiment ni akan guna arduino uno R3 dan LCD Keypad Shield daripada DFROBOT. Bagi aku guna LCD Shield ni lagi best daripada sambung jumper wire ke breadboard. Tak serabut kepala. https://www.dfrobot.com/wiki/index.php/Arduino_LCD_KeyPad_Shield_(SKU:_DFR0009)   Untuk guna shield ni, just tukar […]
Continue reading…

 

HONDA EJ / EK SYSTEM MONITOR VER 3.1

Salam, Setelah pulun sakan carik reference, aku dah berjaya integratekan SDCARD, RTC dan HOBD KERPZ. Dimana segala data akan dilog pada SDCARD untuk tujuan statistik terutamanya kelajuan dari 0 – 100 . Sistem akan detect jika terdapat SDCARD, dia akan writelah dan tulis SD di screen. Kalau ada masalah pada SDCARD dia akan tulis NOSD. […]
Continue reading…

 

ARDUINO UNO R3

Salam, Dulu aku berminat nak try PIC, tapi macam susah pula nak wiyering apa semua. masa tu nak beli arduino rasa macam mahal. tapi at last sekarang aku dah ada dua keping arduino R3 dan beberapa board arduino atas stripboard. Apa itu arduino? ia adalah open source hardware platform, boleh buat sendiri pun dan guna […]
Continue reading…