Cloud IP Camera CIPC GC13H

 

Salam dan hi,

Aku ada beli satu cctv ni, jenis IP camera. Model CIPC GC13H berharga dalam RM6x macam tu dari shopee.

cloud ip camera CIPC-GC13H shopee
Dari segi built quality macam ok jugak lah. xnampak cheap sangat. dan camera ni sesuai indoor je. atau kalau nak letak outdoor pun kena letak casing bagi tak kena hujan.

Berikut detail dari web shopee pasal camera ni:

Home Security HD IP Camera Wireless Smart WiFi Camera WI-FI Audio Record Surveillance Baby Monitor HD Mini CCTV

Camera Description

  • Support cloud storage video, the device presented a month alarm video cloud storage.
  • Support the phone set the camera regularly boot, regular shutdown.
  • Network camera, wireless card 24 hours video
  • Long long time video (32G card can store high-definition video 20 days)
  • Dual mode work, in the absence of WiFi mobile phone direct work
  • Streaming media forwarding server to support multiplayer online viewing (foreign use of Amazon cloud server)
  • Support voice intercom, video recording
  • Support intelligent alarm push, motion detection alarm capture, siren alarm tone
  • Support mobile remote monitoring, remote monitoring anytime, anywhere
  • Support infrared night vision, day and night monitoring, infrared light 4
  • Mobile software supports Chinese, English, traditional, Spanish, French and other languages, support Andrews Apple system.

Sebab utama aku beli jugak camera sebab dia support sd card. yang aku faham, kalau ada motion dia akan simpan dalam sdcard. Aku tak minat dengan cloud storage ni. Cloud storage ni somebody else punya pc ja pun, atau pun server. takkan nak compromise kan privacy dengan letak di pc org.

Antara sebab aku pending guna camera ni:

  • Nak kena bayar fee ( ni cerita tahun 2018 ye). dari review apps tahun ni Mei 2019 macam xada dah fee, cuma apps dia letak iklan.
  • Dari review pada masa tu, kalau tak bayar fee, nak simpan gambar ke sd card pun tak boleh.
  • Buat apa aku nak beli benda yang aku nak kena bayar fee bulanan pulak.

Aku penah guna satu program nama i-Spy, boleh sambung ke camera ni. Cuma aku malas nak wiredkan camera ni. serabut, cabling networking sekarang pun bersepah atas lantai (1 cable – pc, 1 lagi hyptv)

Camera ni kena guna apps nama carehome, boleh install dari playstore. Berikut adalah gambar apps dia as mei 2019:

carehome apps

carehome apps
apahal password susah sangat..

carehome apps

Berikut adalah gambar pakaging dan camera:

kotak cctv
kotak cctv
kotak cctv
kotak cctv
kotak cctv
cloud ip camera CIPC-GC13H
cloud ip camera CIPC-GC13H
cloud ip camera CIPC-GC13H

Guna iSPY untuk access camera

Good news untuk tak guna cloud service kita guna program nama iSPY ni. Boleh google dan download. Free ja. Cuma limitation dia, camera tu tak boleh la pusing atas bawah kiri kanan.

program ispy
program ispy
program ispy
program ispy

Untuk direct view camera ni, boleh guna address seperti di bawah:

untuk live : rtsp://admin:@ipaddress:8001/live.sdp

view versi jpeg: rtsp://ipaddress:8001/0/avN

iSpy ni sempoi gak, semua kita boleh kontrol dan simpan local. tak perlu cloud dah. Dan program ni boleh run atas windows XP dan ke atas.

So next projek pasal ip camera ni aku akan :

  1. reverse engineer tengok apa yang dia hantar ke server dan apa tang server hantar balik. Mungkin guna wireshark
  2. bukak tengok isi perut dia.

 

Tq kerana rajin membaca.

 

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *