General write up on PHP .. the beginning.

Mengapa PHP? Bukan ASP atau JSP atau etc?

sebenarnya semua ni kena ikut server yang kita install kat pc kita sebagai testing server. kat pc saya , saya guna XAMPP, nak donlod pi website dia, google. Selain itu, kena tau gak server hosting kita tu platform apa. mostly dalam pasaran sekarang ialah LINUX server.

Apadia linux nie? linux adalah satu OS yang di modifiedkan dari UNIX oleh seorang mamat yang bernama Linus Tolvard. dia modified dan diletakkan dalam internet sapa nak pakai, nak modified ka apa ka suka hati. tapi jangan dok jual atas nama org yang modified tu sudah la. contoh, saya modified LINUX letak nama ENNAZRI VISTA 2010 pastu jual RM 300. tu tak ble la..

Ok kembali kepada server side script nie, sebenarnya seseorang tu tak perlu ingat semua code scripting tu, banyak benda lain nak ingat. hanya mahirkan guna visual tools suda la. contoh : dreamweaver. pastu tau concept sket sket dan mostly google, insyaAllah tau la buat program ASP ka PHP ka JSP ka apa ka.

*cuma bab visual studio 2008 nie sakit pala skit. tak macam VB6 dulu da.

 

Untuk main mysql nie kita kena pandai imagine macamana sesuatu table tu nak linking. sebagai contoh:

1. data apa yang akan diulang beberapa kali, sebagai contoh credit card transaksi.
2. data apa yang akan fix, contohnya nama, IC no.

dalam contoh di atas better ada dua table iaitu satu table transaksi yang akan ada data berulang kali transaksi credit kard, dan table yang akan simpan data org tu macam icno, nama etc.

dalam setiap table mesti ada key dipanggil primary key. key ni akan digunakan untuk linking table.

selain itu, table kad transaksi ( data yang berulang ) akan simpan primarykey table yang simpan data org tu. ini dipanggil foreign key.. Point kat sini ialah term normalisation dan Entiti relationship diagram (ERD).

* ASP, JSP etc pun bole di gunakan dengan MYSQL. perlukan satu benda dipanggil connector. connector nie bole didapatkan dari website official MYSQL. untuk ASP ( windows platform ) tak silap saya ia dipanggil MYSQL ODBC Connector.

Sama macam Visual Studio 2008 pun, segandingannya ialah MSSQL dari microsoft. Tapi Visual Studio 2008 masih bole digandingkan dengan MYSQL menggunakan connector itu.

 

*write up nie di ambil dari www.anakperlis.com .. dan asalnya pun ditulis oleh aku jua. Tak main copy paste kat sini.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *