Radiator SO4 EJ6

Salam,

Beberapa lama ni aku pelik, sebab apa enjin aku ada tompokan coolant. So suspect pertama adalah radiator cap lah. Tukar baru cap denso harga RM18, masih sama. Siap guna lebih dari 2000 km kl – kampung dan balik.

leaking radiator

rupanya ada crack dekat dengan cap:
the culprit
the culprit

Last aku beli fully alluminium radiator dari Top Sound Performace Pandan Indah. Cuma take note tempat hose air masuk dan keluar untuk single cam berlainan dengan twin cam. Silap beli satu hal pulak nak kena hantar balik. Harga dalam RM2++ . Kelemahan radiator ni ialah dia tak ikut 100% dimension radiator asal. Kalau nak agak dalam 98% ori sahaja. Kedai Top Sound Performance ni banyak juga benda menarik dia jual. Tapi lupa pulak ambil gambar.
new radiator all alluminium
side view

Keadaan radiator lama yang dah dicabut. Nak keluarkan radiator ni straight forward ja.
radiator dah cabut
old radiator
old radiator with fan

Apa-apahal attach kipas dulu sebelum masuk ke enjin bay. Dan jangan lupa bukak buffer getah pada radiator lama dan letak balik pada yang baru.
new radiator with fan
buffer

Dan spare getah putih untuk ketatkan satu mounting ni. ni la sebab aku kata dia copy 98% ja. kalau tak letak, longgar dan sure akan berbunyi
siap pasang

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *