WIYERING RGV 120 / SATRIA 120RU

Salam..

Tracking wiyering RGV 120 untuk mereka yang nak mengetahui ..

yang ni ke katap / rectifier regulator
c360_2016-01-16-14-31-45-945


c360_2016-01-16-14-32-23-350

c360_2016-01-16-14-32-54-011 c360_2016-01-16-14-33-13-324

 

Ni untuk sambungan dari Coil, stator dan CDI sahaja.

27 thoughts on “WIYERING RGV 120 / SATRIA 120RU

        • Maksudnya CDI rosak walaupun dah pasang CDI lain yang ori?

          1. CDI ni Capacitor Discharge Ignition. Dalam tu ada circuit elektronic sikit yang mungkin sensitif dengan over atau less karan. Kalau RGV jenis Direct Current (DC). Jadi kena pastikan bateri OK dan rectifier/katab pun ok. CDI berfungsi dalam 12V gitu.

          2. CDI tak boleh fungsi berseorangan untuk hidupkan api plug. dia perlukan pickup coil yang dok sebelah mangkuk magnet tu.

          3. Senang cita, make sure coil magnet, pickup coil, bateri, rectifier dan coil body (yang sambung dengan plug) tu ok.

          4. Kalau beli sekenhen CDI, kita pun tak tau CDI tu memang ok ke tak. Benda tahun 1997 sampai sekarang dah berapa tahun dah.

  1. Doctor saya hairan knapa motor rgv setiap kena cas baru boleh hidup apabila beteri low ejin motor x boleh nk d hidupkan apa masalah motor sy n doctor.?

    • Batery kong pun takpe as long as rectifier dan coil magnet ok. Nak buat style RG, convert wiring semua guna RG termasuk coil bagai.

  2. Assalamualaikum

    Saya ada Suzuki Tr-S 118cc.

    Tompang tanya atau minta pandangan kepada sesiapa yang mahir keatas jentera sy tu..

    Saya dah dua kali tukar CDI unit dan masih kong lagi… ape masalah dia ye? ade org kata salin/tukar coil + cdi gune RG atau Panter…

    Camne ye… mohon bantuan… hampir putus cinta dah sy ngn jentera turun temurun tu… hmmm

    Tq kepada yang membantu…

  3. Salam der….nak Tanya kalau Moto rgv ni dia Suka kentut kalau bawak Moto lama lama ngan lebih dari 60kmj tu masalah dia apa ya…?adakah masalah api Tak cukup atau pun carb…?

    • Salam..

      Kalau RGV ni, try tukar CDI dengan kawan dulu. Kalau sama, baru pegi ke carb, coil bawah dan atas. Cek juga voltage di bateri masa moto idup mesti lebih 12V. Kalau 13.5v cun dah.

      CDI dengan api ni ibarat isi dan kuku. tetambah la RGV ni dah dekat 20 tahun dah.

    • Sistem coil bawah rxz sama mcm 125z kan? Kalau mcm tu xboleh. Sebabnya karan yg nak charge cdi dan seterusnya buat spark plug berapi datang dari coil bawah.

      Untuk rgv plak karannya datang dari battery/katab.

  4. Salam bos.. Motor rgv ni kalau tgh naik api mcm ptus2 apa msalahnya bos.. dah tukar plug baru pn sma jgk.. Klau bateri dh kong slalu nya Alan jd mcm ni ke bos.. Ke rectifier yg rosak bos?.. 😌

    • salam.. kita ulangkaji balik ye..

      RGV guna CDI perlukan kuasa 12V.

      Bateri motor adalah 12V.

      Rectifier gunanya untuk charge bateri supaya batery maintain 12V. Bila charging voltage dalam 13.5V macam tu. Bukak lampu, tekan horn semua dia drop lah sikit.

      Secara teknikalnya kalau tuan charge bagi penuh bateri tu secara charge diluar dan pasang semula. Walaupun tanpa rectifier motor tuan boleh hidup sehinggalah bateri tersebut habis kuasa.

      Untuk kes tuan ni, kalau nak troubleshoot sendiri, baik tuan dapatkan satu multimeter periksa voltage sebelum dan selepas start enjin. tengok reading voltage dia berapa. Then baru boleh tahu rectifier rosak ke idak/ bateri charging ke tak. Multimeter harga bawah RM20 pun ada. Boleh guna untuk benda lain sama. tak rugi beli.

  5. assalam bro…mohon pncerahan..sy mggunekn moto rgs auto 4 speed tp sy dh convert ke rgv 6 speed kecuali wiring dn coil magnet jer masih kekal rgs.perlukh sy gunekn cdi atau tidak dn apekh kelebihan dn kekurangan jika sy gunekn atau tdk?tkasih

  6. salam, nak tanya ,kalau motor rgv ,cdi rosak taknak pakai cdi ,nak pakai rg,kena tukar apa ,coil api ,coli pulg ,wiring kena tukar,

    • seingat aku lah benda ni kena tukar:

      1. coil magnet
      2. mangkuk magnet? sama ke? mungkin boleh masuk tapi lain bentuknya. kalau nak test boleh la
      3. complete wiring rg
      4. katap / rectifier rg
      5. coil plug.
      6. gear box rg (ok, yang ni gurau ja)

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *