Jumaat, 15 Mac 2013

Washing machine LG Fuzzy Logic 6.6kg WF-660 problem

Salam dan Selamat Sejahtera,

Aku nak cerita mengenai mesin basuh Washing machine LG Fuzzy Logic 6.6kg WF-660 yang buat hal. Masuk baju seluar, macam biasalah tekan button apa semua dan START, tunggu jap.. dia bunyi tut tut tut tut tut. Bunyi dia macam tudung mesin basuh tak tutup. Aku buka panel belakang, panel atas, so suspect ni mesti berkenaan dengan sensor. Rupanya aku silap, magnet dia tercabut. Tudung mesin basuh ni tak guna switch dekat engsel dia, dia guna magnet ja yang akan trigger magnetic switch. Lihat gambar di bawah:
Fuzzy logic Door



Ni rupa magnet tu, dah berkarat dah pun. Nasib baik tak buang.


Fuzzy logic Door

 


Magnetic switch tu sure terletak bawah tu. Cuba lihat kesan besi berkarat.

 

Lepas pasang balik, mesin basuh dah berfungsi, cuma tak boleh spin sebab aku dah baraikan presure sensor dia. Lihat gambar.



Fuzzy Logic Pressure Switch

Fuzzy Logic Pressure Switch


Part 2 pulak : https://www.jomdiy.com/2013/03/washing-machine-lg-fuzzy-logic-66kg-wf_50.html

156 ulasan:

  1. Salam, bro. mesin basuh aku brand sama. tapi bila nak basuh lima kali je pusing.. pastu kelip2 lampu wash dgn spin. sambil bunyi teet tuut xbenti2.
    masalah ape eh?

    BalasPadam
  2. Hai..kt mn sensor tu..masin basuh aku pn samr ni..dk tuttuttut

    BalasPadam
  3. ni gambar sensor tu :
    boleh refer kat sini : http://www.jomdiy.com/washing-machine-lg-fuzzy-logic-6-6kg-wf-660-problem-part-2/

    BalasPadam
  4. Refer sini : http://www.jomdiy.com/washing-machine-lg-fuzzy-logic-6-6kg-wf-660-problem-part-2/ . sensor dia problem kot. aku tukar terus ok.

    BalasPadam
  5. masalah bro Azhar ni adalah error code : TE
    masalah ni bukan dari pressure sensor switch.. pressure sensor switch adalah alat untuk menimbang sukatan air S/M/L/XL (water Level).. (caused by a faulty thermistor Main Control Board / PCB.) lokasi thermistor ni sebelah bahagian atas pcb/main control board (cari tulisan REED S/W)berdekatan dgn Q7,L3.

    cara cara repair sila lihat :

    https://drive.google.com/folderview?id=0B4kocGA6TcQla1FQRmZEOWQ3bGM&usp=sharing

    jika ada sesiapa berminat untuk belajar repair, service manual, wiring diagrams,tech sheet, etc..sila click link :

    http://appliancejunk.com/googledrive

    "sesungguhnya ilmu itu datang dari ALLAH"

    BalasPadam
  6. Haah, Kalau magnet kat penutup tudung tu hilang, shortkan aja REED SW tu. La ni pun dah shortkan sebab magnet dah hilang.Magnet tu plak jenis mudah karat.

    kalau mesin tu basuh cam biasa, tapi kalau bunyik macam kena alih baju ke kiri atau kanan, cuba check pressure switch tu.

    BalasPadam
  7. Tq for your info bro..facing problem yang sama..dok bunyi tut tut tut..sebaik jumpa magnet balik..

    BalasPadam
  8. salam En Nazri,

    Maaf bertanya. Saya dah refer gambar pada link google drive. Tapi macam mana nak SHORT kan REED SW tu?

    Short tu maksudnya, potong wayar di REED SW @ maksudnya lain?

    Terima kasih

    BalasPadam
  9. salam,

    kasi dia short ja :) ... atau carik ja magnet ganti buh tempat dia balik.

    BalasPadam
  10. Saya pakai LG WF660 problem.Tak boleh wash.Dalam masa yang sama led wash dan spin blinking di samping tu ada buzzer sekali.Minta pencerahan

    BalasPadam
  11. blh ajar x mcm mna nak shortkan reed sw tu en nazri

    BalasPadam
  12. Saya guna screwdriver mata rata, kasi tolak tiub kaca tu so benda dalam tu touch. tapi tak ada dah la function security kalau budak2 bukak penutup dia akan terus jalan.

    Cuba carik magnet yang sama jenis letak kat situ. Eg dari kotak pensil budak2 ke.

    BalasPadam
  13. Try tengok magnet tu ada lagi ke idak. Takut dah tertanggal. magnet tu guna untuk security features kot ada budak2 bukak penutup time dia spin, mesin akan off automatik.

    BalasPadam
  14. Tq mesin saya dah ok..dgn ilmu yg bro kasi..hri tu tye org kdai mesin ni rosak sensor dia dia dtg rmh tgk pastu kate lau repay kne rm 200.00..selamat duit tq..tq..

    BalasPadam
  15. kalau mesin basuh tak boleh rinse and spun kenapa ek..air tak keluar lepas basuh..

    BalasPadam
  16. Terima kasih info, mesin basuh buat hal td. Garu kepala jugak sbb fikir bajet nk repair. Try google dan jumpa info ni. Nasib baik jumpa magnet tu dlm mesin basuh, lekat ngan gam 3 second (RM2.00 aje ) selesai masalah. Terima kasih.

    BalasPadam
  17. Hi...assalam...mana tempat nak belajar baiki peti sejuk dan mesin basuh yea....teringin pulak nk belajar..heheh

    BalasPadam
  18. Alhamdulilah ..... dgn bantub web ini ....dpt selesai masalah mesim basuh sy yg beusia 11 tahun

    BalasPadam
  19. sharing is caring :)

    BalasPadam
  20. Masalah sy pula bila on dia basuh semua tp bila smpai masa untuk keringkan baju dia kelip2 jd no 13

    BalasPadam
  21. Alhamdulillah.. terima kasih atas info ttg magnet. Masa mula2 tu mmg perasan bunyi tut tut mcm pintu tak kemas. Cuba cari wayar kot2 tercabut tp x jumpa. Rupanya pakai magnet. Bila modify dan letak magnet mainan anak.. alhamdulillah... berfungsi mcm biasa. Terima kasih bro..

    BalasPadam
  22. Mesin basuh LG saya xbole nk spin n wash dia kuar hruf DE pe masalah dia yee..

    BalasPadam
  23. Salam saya punya WF-F60PC. Air tetiber menitik ajer keluar. Lain boleh ajer. Macam valve inlet ajer rosak. TApi ada sesaper tak yg rosak sama. nih jadik lepas bersihkan filter. Geram plak. Ntah apa silap buat tadi.

    Pernah jadik gak dulu washer langsung tak mau jalan. last last off everything, cabut plug. the next day terus ok ajer. Kekadang tuh mender yg ada control conrol nih kena reset. ntah betul ker idak. Tapi lepas tuh ok ajer sampai rosak

    BalasPadam
  24. Tekan on,blm sempat tekan button yg lain,trus bunyi tittuttittut...mcm mana pulak?

    BalasPadam
  25. magnet tu letak balik kt tmpat tu ke?? mcm tu je??

    BalasPadam
  26. Mesin Basuh saya dah ok. Masaalah sama mcm kalian semua. Tukar Magnet aje. Jumpa magnet kat almari kecik.
    Terima Kasih Info...

    BalasPadam
  27. assalamulaikum.. mesin basuh saya ada prblem yg sama.. magnet dh x boleh d selamatkan sebb karat.. ada cuba ganti ngan fridge magnet tp masih x ok..
    magnet yg mcm mana yg boleh guna?

    BalasPadam
  28. madian bin hamdan2 Oktober 2016 6:09 PG

    Salam..mohon bantuan nasihat tuan yang pakar mesin basuh. Saya pengguna model LG WF-HD850WM (8.5kg) baru 2 tahun 1 bulan diguna dah prob. masalah nyer air yang masuk tak berhenti sampai overflow. kesan nya drivemotor tok mau pusing. whatapp 0165756978

    BalasPadam
  29. Bro, mcam Mana Mengatasi Masalah Mesin Basuh
    Code PE?

    BalasPadam
  30. Salam..saya dah cuba letak blk megnet tu..tapli masih bunyi tututut lg..kenapa ye?

    BalasPadam
  31. Terimakasih. Sbb terbaca penulisan ini, saya dah solve problem mesin basuh LG saya. Masalah magnetic sensor juga. Dah hilang dan mujurlah boleh dptkan spare part nya. RM6 jer.

    BalasPadam
  32. Alhamdulillah... Ilmu yg bermanfaat dikongsi & sy tlh berjaya selesaikn masalah mesin basuh sy sndiri. Mesin basuh sy dh tak bunyi wlaupun pintu tak tutup.. Semoga ilmu ini berterusan dan dpt bantu lebih ramai lg saudara kita.

    BalasPadam
  33. Alhamdulillah.. semoga membawa manfaat kepada semua.

    BalasPadam
  34. Sebab magnet dia hilang. bawah tempat magnet tu ada reed switch. Fungsinya bila ada magnet dia akan detect pintu ditutup. safety punya hal.

    BalasPadam
  35. kena bagi nama model la kot.

    BalasPadam
  36. maap nak whatsapp pun rasa macam dah selesai masalah tu. ni valve paip air tu rasanya.

    BalasPadam
  37. saya tak guna magnet, saya shortkan terus reed switch tu. so safety features memang tak de dah.

    BalasPadam
  38. saifullnizam bin abu bakar22 Februari 2017 4:44 PG

    en nazri saya nak tanya mesin basuh saya tak boleh keluar air bila habis basuh ....apa masalahnya tu bro....boleh bg pencerahan

    BalasPadam
  39. saifullnizam bin abu bakar22 Februari 2017 4:45 PG

    model LG Fuzzy Logic 8.0kg WF-SP800W

    BalasPadam
  40. Salam..sya reed sw x jumpa..blh bg gmbr?

    BalasPadam
  41. cari kat mana spare part tu, mohom pm saya
    0199586743

    BalasPadam
  42. Reed Switch tu bawah tempat patut letak magnet tu. Kalau nak tengok dia kena bukak penutup atas mesin basuh baru nampak.

    BalasPadam


  43. Macam tu la rupa dia. tapi dok bawah penutup mesin tu. yang ada button banyak tu.

    BalasPadam
  44. bukak belakang mesin basuh tu, try tengok bahagian bawah yang keluarkan air dari takungan tu. takut benda tu rosak.

    dulu saya tarik 'mekanisma' benda tu bagi air keluar bila mesin tak cucuk power.

    BalasPadam
  45. mohd helmy bin mohamad28 Februari 2017 5:07 PG

    assalamualaikum..tuan sy guna mesin basuh WF-T755 masalah nya air masuk ok.basuh pun ok.tp dia x nak spin dan air pun x buang..apa masalah nya tuan.puntu di buat nya.

    BalasPadam
  46. time dia basuh tu, try buka penutup. Berenti tak basuhan dia. kalau tak berenti, try cek magnet kat penutup tu ade ke tak.

    BalasPadam
  47. rozalina ahad1 Mac 2017 8:49 PG

    nak tanye mesin basuh LG 10kg bilan on kuar LE apa kerosakannyer yer....?

    BalasPadam
  48. Salam ennazri
    nak tanya kat mana boleh dapatkan water inlet valve...dia masuk air slowww sgt....sy dah buka valve tu..magnet tarik..tapi macam tak ok / tak kuat / atau ada getak koyak...kalau ada part boleh wasap saya 01253212xx model WF-F773PC 6.5kg dah 10 tahun..hehee

    BalasPadam
  49. Salam..

    selalu saya beli parts dekat Jalan Pasar KL ni. Kalau tuan jauh, try lah kedai elektrik yang jual mesin basuh mesti dorang ada simpan parts.

    BalasPadam
  50. Salam. Ennazri, saya nak tanya,.mesin basuh LG fuzzy logic 8kg saya tak nak kluar air bla bilas apa punca dia?

    BalasPadam
  51. Check magnet tu dulu .. kalau ada di tempat. Mungkin masalah valve outlet.

    BalasPadam
  52. Sy dh jumpa reed s/w tu.. cuma nk tolak guna screw driver tu xtau mcmna. Risau jgk pecah tiub tu.
    Blh dptkan mklumt lnjut kaedahnya en nazri?

    BalasPadam
  53. Mgnet sy dh karat n hilang dh pun.. tu yg cuba nk shortkan reed s/w tu..

    BalasPadam
  54. Nk tolak mcmna tu en nazri.. risau pecah plak n kalau kata pecah mcmna plak ye? Mohon pncerahan sifu

    BalasPadam
  55. saya tolak sampai pecah benda tu..

    Kalau boleh cari la magnet tu kat kedai mesin basuh / elektrik. Sebab bila dah bypass switch tu, keselamatan mesin basuh tu tak terjamin dah. Kang mana tau ada budak kecik pegi bukak nye penutup mesin tu kan nanya.

    BalasPadam
  56. Salam,

    mana nak cari pulsator fuzzy logic ni ya, gigi pulsator saya dah haus, tak nak pusing dah

    BalasPadam
  57. Tq encik...Masalah Saya selesai..

    BalasPadam
  58. Assalamualaikum, saya pengguna mesin basuh WF-CL700V. TOP LOADING COVER dh tutup tapi bunyi beep2.
    saya tak nampak ada magnet. macam mana perlu nak betul kan keadaan.
    ape tu short reed rw tu dan macam mana nak cari mother board tu..
    tolong saya. 0173464686

    BalasPadam
  59. salam .. tengok ada lubang bekas karat sikit ke tempat letak magnet tu. kalau jumpa, pegi kedai beli magnet tu. takut bila main mainboard, silap buat rosak lagi teruk kang.

    BalasPadam
  60. so masukkan magnet kat lubang kecik kat penutup tu ker?

    BalasPadam
  61. Haah.. cuba try tengok, kalau ada bekas pensil budak sekolah yang ada magnet tu pun boleh try. (kalau budak sekolah sekarang macam tahun 90'an dulu la)

    BalasPadam
  62. Ooo ok esok pagi saya try...tq sgt2..utknreply...

    BalasPadam
  63. Salam en.nazri..sy guna mesin basuh LG WF 660..time masuk air ok, bila basuh pusing 2 kali je pastu behenti..nk tau ape yg problem..blh whatsapp sy 017681xxxx

    BalasPadam
  64. Apa apa hal pun try cek magnet kat penutup dia tu.

    BalasPadam
  65. Smalam baru jd kat aku.. bila start jer.. 2,3 kali pusing terus bunyi tut.. tut.. tut.. pegi tanya tukang repair katanya bord @ sansor dia problem.. mau rm120 hgga 170 klau tukar.. cari punya cari.. besi kt penutup dia hilang. Cari la dlm mesin tu jumpa. Letak balik terus ok.. skrg ni plak wife ckp dah bleh wash tp nak spin air tak kluar.. nape yer..

    BalasPadam
  66. Salam..

    tahniah kerana tidak membuang duit macam tu ja :)

    Untuk spin air tak keluar tu, cuba bukak panel belakang, tengok bawah tangki ada satu paip untuk outlet. pastu ada cable atau batang besi yang sambung ke dia. Try cek sambungan tu atau benda / actuator yang control bukak tutup benda tu.

    BalasPadam
  67. Sy guna mesin basuh LG 8.5 kg....masalahnya bila nak spin &dry dia binyi tit tot2....ada kod de berklip2....tak mahu spin....knp ye

    BalasPadam
  68. Saya pun baru kena mcm ni....afa huruf DE kluar...apa punca dia

    BalasPadam
  69. Salam en.nazri..sy guna mesin basuh LG WF 660.,,,masalah saya gearbox dah rosak...macamana nak buka drum untuk keluarkan gearbox dia,,,harap dapat bantuan t.q

    BalasPadam
  70. Salam..mesen basuh saya LG fuzzy logic 10.5 wf-sp105g erro kod PE..kenapa ya...

    BalasPadam
  71. Assalam tuan,
    Saya menggunakan mesin basuh LG 6.5Kg Fuzzy Logic
    Ingin bertanya sekiranya masa wash, pulsator tidak berpusing dan saya telah membuka pulsator,saya tengok transmission shaft tidak berpusing.Adakah gearbox saya telah rosak?

    BalasPadam
  72. Mesin basuh LG Fuzzy Logic 7.0kg WF-CL700
    Masalah sekarang ni klau dh set untuk semua lepas tu nk pusing dia akan bunyi alarm..Lampu berkelip pada Wash dan Spin?

    BalasPadam
  73. Salam...sy gunakan washer machine lg wftt998th...bunyi normal rupanya x wash...patutla baju x bersih..rupanya masalah pada pulsator..Tanya pomen rm200.00 utk repair..

    BalasPadam
  74. zulkarnain bidin30 Oktober 2017 2:23 PTG

    Kenapa ye mesin basuh saya time nk basuh dia xmau pusing..time spin ok plak..ape sebab yek..magnet kt penutup ada

    BalasPadam
  75. Alhamdulillah .terjumpa post ttg mesin basuh ni...tak perlu hantar ke kedai..da baiki sendiri...tq semua

    BalasPadam
  76. Salam, nak tanya. Kalau spin slow sebab ape ek

    BalasPadam
  77. assalamualaikum......macam mana nak buat 'shortkan aja REED SW tu' boleh ajar saya tak....terima kasih bebanyak saudara

    BalasPadam
  78. Ada multimeter tak?

    BalasPadam
  79. Saya cadangkan cari magnet tu kat kedai. lagi mudah berbanding bukak dan "shortkan aja REED SW tu".

    dah tak boleh sangat baru buat teknik ni. Saya cungkil guna skrew driver sampai retak kaca tu dan dia bersentuhan/short. Cuma nak kena bukak panel depan bagai. dan pastikan PLUG DICABUT DARI SOKET sebelum buat.

    BalasPadam
  80. Assalamualaikum En nadzri.....saya dah buat 'by pass' yg en nadzri kata sentuhkan tu, boleh basuh tapi last bila nak spin dia jadi mcm benda yg Sama bunyi balik(blinking) ....masalah apa plak yer, Terima kasih bebanyak En Nadzri

    BalasPadam
  81. sebelum "by pass" tu.. boleh basuh tak?

    bunyi blinking tu, sama macam bunyi apabila penutup dibuka ketika spin?

    BalasPadam
  82. Assalamualaikum En Nazri......saya dah tukar sensor tp bila spin separuh dia bunyi bliking balik ( tut....tut...tut ) adakah sbb kat tuib bahagian bawah tu macam ada solitif warna hijau adakah benda tu ada kesan jika solitif tu dah hilang

    BalasPadam
  83. solitif tu apa?

    mesin model apa ntah?

    BalasPadam
  84. mesin basuh model LG 6.6KG, saya dah tukar tiub tu pon masih jadi jugak....spin separuh jaaaa pastu bunti tititiututuututt (kira proses akhir jadi bunyi macam tu) sepatutnya habis spin dia off sendiri, minta en Nazri beri komen...terima kasih bebanyak En. Nazri

    BalasPadam
  85. baca ni sat : http://www.lg.com/my/support/support-product/lg-WF-660#

    download manual tu try tengok page 30 : troubleshooting. time bunyik mesti ada lampu kelip kelip kan..

    BalasPadam
  86. Assalamualaikum tuan..sy gunakan mesin basuh sama LG 6.6 kg WF 660 ecosave..bagaimana cara utk keluarkan tub dalam mesin basuh tu..sy dh bukak skru tengah tapi x jumpa cara nk keluarkan tub mesin basuh dalam tu..mohon bantuan tuan

    BalasPadam
  87. Tq..solved my problem...terkorban brooch magnet akak....😜😜😜

    BalasPadam
  88. assalamualaikum..sy nk cuci tub dlm dia,ada sape2 tau mcmna nk buka?sy dh buka sparuh,cuma nk angkat dan kluarkn tong dlm tu x blh.sy guna fuzzy logic 7.0kg.

    BalasPadam
  89. As salam en Nazri mesin basuh LG 14kg (WF TS 1400) mempunyai masalah air masuk x mau berhenti. Menyebabkan fungsi basuh dll x berjalan. 013 9216643

    BalasPadam
  90. Terbaik akak .. :)

    BalasPadam
  91. asslm, sya guna mesin basuh model LG 6. 6kg fuzzy logic.. sya hadapi prblm bila spin tiub xbalance bergegar sampai langgar dinding n stop.. pernh antar repair dh ok lps guna 3bln prblm yg sama jadi blk.. minta khidmat nasihat drpd admin..

    BalasPadam
  92. Assalamualaikum en nazri.sy guna mesin basuh LG 8.5kg.masalah de error..dh cuba mcm2 jnis magnet tp tetap jg de..blh tak emailkan kat sy cara lain.

    herykhai@gmail.com

    BalasPadam
  93. May I know where to buy the magnetic...
    Thanks.

    BalasPadam
  94. Dear friends, Kindly please let me where can get the small piece of magnet attached to cover of the washing machine.
    LG Model WF- CL 700v .(location around Ipoh area).
    Thanks.

    BalasPadam
  95. Terima kasih .....saya berjaya selesaikan masalah pasal magnet tu...

    BalasPadam
  96. hi .. i think elektrical store has that magnet. Or you can mod from kids pencil case.

    BalasPadam
  97. hi .. i think elektrical store has that magnet. Or you can mod from kids pencil case.

    BalasPadam
  98. Assalamualaikum, mesin basuh xleh nk spin..
    Bila spin.. bahagian bawah je pusing.. dinding kt tepi tu x gerak..yang lain semua ok. apa masalah?

    BalasPadam
  99. kena bukak tengok lah.. belting lari ke, putus ke

    BalasPadam
  100. Belting ok je.. xd masalah..

    BalasPadam
  101. Alhamdulillah..mesin basuh samsung sy da bole pakai..tukar actuator saje.cari kat kedai baiki mesin basuh..amik yg second hand punye dlm rm20 saja.jimattttt...tq byk2.

    BalasPadam
  102. nk tnya klu mesin LG fuzzy logic 10kg x boleh rinse n spin kenapa ye dia akan kluar L9 atau L8.. x pasti kena pintu dia lock x boleh buka

    BalasPadam
  103. Magnet dah letak,tpi tetap x bunyi ap masalh ye,minta tolong whtsapp 0177624930

    BalasPadam
  104. Megnet dah letak,tpi masih bunyi ap masalh ye minta tolong watsapp 0177624930

    BalasPadam
  105. Megnet dah letak,tpi masih bunyi ap masalh ye minta tolong watsapp 0177624930 model lg 7kg

    BalasPadam
  106. MOHAMAD SAIFUL RIDZUAN5 September 2018 4:37 PG

    as salam...saudara...sy menggunakan mesin basuh jenama SINGER WT5365...masalah mesin saya sekarang on elektrik ok naik lampu then kita akan pilih la mana satu function yang tersedia yang kita nak..tapi mesin langsung tidak bergerak baik di wash baik di rinse mahupon di spin....

    BalasPadam
  107. sya guna mesin basuh lg model WF-SP105G..masalah mesin sya spin xjalan... wash n rinse ok je..bleh tlg jawab x... tq

    BalasPadam
  108. Assalam..abg aji..tq ..pasai entry abg aji..saya dh save rm600..probpem yg sama..tut..tut..tut..tut..water balancing led semua on..bila saya baca entry..saya try tengok dkt penutup..dpn dia ada magnet..berkarat kepoi..terus gosok magnet..n cuci sikit..try on power..dok sat..no more tut..tut..tut..mcm penutup x tertutup..thanks abg aji..u save my day..alhamdulillah perkongsian yg sunguh bermanfaat..saya guna lg wfcl700

    BalasPadam
  109. Assalamualaikum sy guna mesin basuh LG 17.0 masalahnye... habis je basuh x blh buka dia lock

    BalasPadam
  110. Norafizah binti abdullah9 Januari 2019 1:31 PTG

    Salam encik, saya pakai mesin basuh Haire fuzzy hwm 7808 ..masalah saya tiap kali nk spin dia akan kuar E3 nape ye??? Hrp dpt selesaikan maslah saya secepat yg mungkin, duit dh byk kuar...

    BalasPadam
  111. Asalamualaikum en.nazri.
    Mesin basuh saya brand panasonic NA-F70G2E fuzzy logic.
    Masalahnya masa sy nk basuh..tekan butang on ok.
    Bila tekan butang start keluar kelip-kelip wash,rinse,spin,normal,speedy,delicate , tub dry.

    Mcm mana nak selesaikan masalah ni. Harap en.nazri dpt membantu. Terima kasih

    BalasPadam
  112. cuba cari magnet kt...fridge magnet...tentu ada....sy hanya gunakan magnet dri fridge magnet.... :)

    BalasPadam
  113. Salam bos mesin basuh sy sama brand masalahnya xboleh keringkan rosak apa ye?

    BalasPadam
  114. terbaik tuan.. :)

    BalasPadam
  115. Dekat mn beli magnet

    BalasPadam
  116. try kedai elektrik yang jual mesin basuh.

    atau kedai stationary yang jual kotak pensil jenis ada magnet. cari magnet yang sama size.

    BalasPadam
  117. Terima kasih tuan..masalah saya selesai..semoga tuan mendapat keberkatan dari ilmu yg di curahkan...

    BalasPadam
  118. amin.. terima kaseh kerana melapangkan masa browse dan komen web ini.

    BalasPadam
  119. Salam Aidilfitri , boleh akak bertanya .. akak pakai fuzzy juga . masalah akak bila basuh baju sampai masa untuk buang air ...air tu tak keluar . KENAPA ya . harap adik boleh tlg beri advise

    BalasPadam
  120. Nak tanya. Saya pakai mesin basuh LG ni. Tak boleh nak on. Tengok supply ada masuk sampai di fius kat panel board die. Apa masalah ek?

    BalasPadam
  121. Kalau confirm panel tu rosak saya tukar panel terus. Nak baiki susah sebab compound tu. Jenuh nak kikis.

    BalasPadam
  122. Mesin basuh singer saya rosak keluar 1e. Model singer 7.8kg fuzzy logik

    BalasPadam
  123. Mesin basuh jenama singer fuzzy logik 7.8kg keluar code 1e. Nak buat macmana ye?

    BalasPadam
  124. Salam bro.... mesin saya pun sama masalah macam cik azhar ni.... Mesin Brand yg sama

    BalasPadam
  125. Salam bro... Mesin basuhsaya brand yg sama juga ada masalah bila start ja lampu wash dan spin menyala sama dan bunyi teet, teet, teet tak berhenti.

    BalasPadam
  126. Salam tuan,mcm mana nak tukar magnet? Mesin basuh saya sama mcm tuan. Setiap kali lepas isi air,akan keluar bunyi beep beep mcm bunyi pintu mesin tak ditutup.

    BalasPadam
  127. brp harga water pump yg single ye

    BalasPadam
  128. Ustaz Faiezal Razak4 Oktober 2019 1:23 PTG

    Assalamualaikum en. Nazri mesin basuh saya ni jenis LG inverter direct drive 10kg..

    Masaalahnya ialah apabila masuk plug top dekat soket dan swicth on,, motor rinse valve (kalau xsilap saya yg tu namanya) yang bekerja untuk menghalang air keluar asyik beroperasi ... jd, kalau masukkan air secara manual pun air sentiasa keluar walaupun tak tekan power on dekat control panel.. tolong ya..

    BalasPadam
  129. Salam tuan,

    cuba bukak takut ada duit sangkut :)

    BalasPadam
  130. Water pump apa tu? water inlet tu ke? saya beli RM25.00 di alor setar.

    BalasPadam
  131. salam..

    cuba tengok di penutup. bahagian yang bila tutup akan dekat dengan control panel dia. ada magnet tak situ? kalau tak ada rembat lah magnet pencil case anak ke.

    BalasPadam
  132. saya pakai brand WF-CL700V, fuzzy logic 7kg,
    Water level problem, S/M/L/XL tadah air melimpah keluar.
    Mcm mana nak selesaikan ye

    BalasPadam
  133. Salam,

    air masuk tak berenti ke cane?

    yang melimpah keluar tu, ikut hose bawah atau memang melimpah macam curah air dalam gelas?

    BalasPadam
  134. Wsl.. sy dh buka,, dan tgok xdk duit sangkut.. spring,, getah dia pun masih ok..

    BalasPadam
  135. salam en.nazri maaf nk tnya mesin bsuh sy air xbhnti slagi xttup paip & yg terbaru mesin xblh nk spin bla dh kluarkn air dia bnyi mcm spin tpi tub xgrak bla try psing tub tu mcm ketat nk psingkn..ad cra nk baiki ka TQ😁

    BalasPadam
  136. salam..

    pasal air tak berenti tu macam valve air tu rosak je. Dalam tu ada diagfram getah, takut dah pecah. harga dalam kurang RM30 saya beli hari tu.

    pasal tak spin tu susah gak nak cakap. Bawah tu ada mechanism untuk putar biasa, putar spin. Macam clutch, takut clutch tu tak masuk ja. harga benda tu saya tukar kurang RM150.

    Tapi semua di atas tu saya buat sendiri ye.

    BalasPadam
  137. salam en nazri.washing machine sy...LG fuzzy 6.5kg,mslah dia ...masukk kan kain pastu tekan on n start...dia ada bnyi biasa tp kain xbergerak...sy agak pulsator kot yew...sbb sy try keluarkn kain...sy on n start pulsator xbergerk..

    BalasPadam
  138. Saya dah tukar magnet tapi still bunyi tet tet tet.

    BalasPadam
  139. as salam en nazri
    model lg fuzzy 8.5 bila sy basuh baju,time rinse n spin trus senyap,air tk kluar dan stop mcm tu je...harap boleh bantu wasap sy 0197678838 MatπŸ™πŸ»

    BalasPadam
  140. salam ..brang LG wash funtion elok tp bila nak ke raise terus senyap apa masaalah nya

    BalasPadam
  141. try cek magnet dia ada ke idak kat tempat dia.

    BalasPadam
  142. try cek magnet dia ada ke idak kat tempat dia.

    BalasPadam
  143. Assalamualaikum En Nazri. Saya baru terbaca blog tuan. Saya guna mesin basuh LG WP 800 Roller Jet. Membasuh dan rinse okay tapi spin tak boleh. saya dah buka belakang. Nampak okay. Buka cover panel dan security cover spin tu, rupa-rupanya tempat pengikat satu cable tu patah. Cable tu disambung dengan cable besi halus ke bawah tub spin. Di mana dapat saya beli security cover spin tu ?

    BalasPadam
  144. Salam..

    Saya part selalu beli kat shoppee je. dan kekadang kedai besi buruk :)

    BalasPadam
  145. pengguna lg wf-66019 Mei 2020 6:26 PTG

    as salam. masalah lg wf-660 sy ni baru je berlaku, tetiba mesin basuh xleh on setelah 10 tahun. (kenapa smua org ada masalah selepas 10 tahun? haha). masalah yg blaku mengikut turutan...

    1. bila sy on keluar lampu kt panel, boleh buat pilihan smua tapi bila tekan START beberapa saat lepas tu dia off sndiri.

    2. bila sy on keluar lampu kt panel, dlm 5-10 saat lampu makin pudar mcm nak mati, seolah2 macam kreta mainan nak kehabisan bateri. kemudian, lampu pun xde.

    3. bila on tak keluar pape. xleh hidup la maknanya.

    1-2-3 ni sy buat setelah biarkan mesin basuh dlm sehari cmtu. jadi, apa sbenarnya masalahnya ye? ada sesiapa boleh suggestkan apa patut dibuat? nk cari barang kt shopee. terima kasih.

    BalasPadam
  146. pengguna lg wf-66019 Mei 2020 6:59 PTG

    adakah sy kena tukar pcb je?

    https://shopee.com.my/WF-660-LG-WASHING-MACHINE-PCB-BOARD-i.74378834.7017241164

    BalasPadam
  147. Johari Bin Isahak15 Julai 2020 9:49 PG

    Mesin bila basuh slow... Spin ok tp bunyi kuat... Model LG 6.6kg WF-660

    BalasPadam
  148. Mesin basuh aku brand LG Fuzzy 6.5kg ni masa wash ok tp bila spin dia pusing laju mngejut dan bukan brdikit dikit jd semua pakaian gerak keseblah dan akibatkan brgoncang kuat masa spin...agak² apa masalah dia...

    BalasPadam
  149. Moha firdaus Mohamed ali7 Mei 2021 2:32 PG

    Cik mcm. Mana nak call... Nak tnya problem. Msein basuh

    BalasPadam
  150. encik nazri,mesin basuh sy brand LG juga tapi bila saya tekan button wash dia akan mati sendiri...tapi bila sy tekan burton rinse or spin mesin jlan mcm biasa...cuma button wash je xberfungsi dan auto padan bula tekan start...knapa yer?

    BalasPadam
  151. Hi boleh tanya di mana beli magnet itu

    BalasPadam

Seat belt Proton Savvy stuck

Salam dan hi, Ni kes kedua selepas disetel banyak tahun lepas. Seat belt stuck, tak boleh tarik bila nak guna. Tapi Alhamdullilah lepas semu...