manual suzuki RG110 satria ru

salam dan hi,

manual pengguna suzuki RG 110.

Download Sini

 

APC Back-ups CS 650 sebagai extension

 

Salam,

UPS aku rosak untuk sekian kalinya. Mungkin bateri dah drain, tapi sepatutnya bateri drain masih boleh guna. Takpa, kita mod sikit bagi jadi extension. Kes nak extension sebab aku tak ada plug yang untuk ke socket dinding tu. Ada, tak tau mana.

UPS ni model APC Back-ups CS 650 . Bila masuk cable power dan on, dia  kelip di On Battery dan macam relay on-off. Tekan button power pun dia tak nak ke normal.

APC Back-ups CS 650
APC Back-ups CS 650
Banyak sangat komponent kecik. Tak boleh nak agak rosak kat mana.
APC Back-ups CS 650
APC Back-ups CS 650

Continue reading…

 

Water heater panasonic

 

Salam dan hi,

Kali ni kita buka water heater panasonic model DH 3JL3 .  Heater ni rosak kes mensaunakan bilik mandi. Lepas tu dia on kejap, air tak sempat panas dia off siap lampu on semua padam. Dia ada system ni:

Manual reset thermostat
– Power cuts off automatically when auto thermal cut-off did not function
– prevent fire

aku ingat kes tu kot masalah aku ni.

Pepehal tengok gambar dulu as reference:

img_20170709_120104 img_20170709_115306 img_20170709_115319

Continue reading…

 

clutch SUZUKI RGV / RG / SATRIA RU / LSCM / XIPO / STINGER 120 / 110

 

Salam dan hi,

Kali ni aku hadapi masalah enjin mengerang macam naik RC80. So suspek memang cluct plate lah. Ideanya nak lapi clutch dengan lagi sekeping menjadikan enam keping semua instead of lima keping. Tapi failed. clucth ketat dan susah masuk gear walaupun dah adjust cable clutch beberapa kali.

housing enjin RG RGV clutch system RGV RG 120 110
Proses untuk bukak housing clutch straight forward. DIsebabkan aku guna skru allen key lagi mudah. Malas nak guna impact.


Selepas beberapa kali buka dan pasang, rupanya mangkuk clutch dah goyang. boleh gerak kedepan ke belakang – banyak sangat free playnya. Macam ni kena rivet balik. Hantar kedai charge dalam kurang dari RM20. Nama je rivet, tapi kedai akan masukkan getah dalam mangkuk clutch tu dan akan lekatkan balik menggunakan rivet.

 

clutch system RGV RG 120 110 clutch system RGV RG 120 110 clutch system RGV RG 120 110 clutch system RGV RG 120 110 clutch system RGV RG 120 110 clutch system RGV RG 120 110 clutch system RGV RG 120 110
Sedikit gambar pasal sistem clutch RGV ni. Mangkuk clutch tu ada tulis RU110 dan dibuat oleh FCC. So logiknya untuk best performance gunalah clutch plate brand FCC harga dalam RM80 macam tu.

Continue reading…

 

Fork suzuki RG / RGV / RGX / Satria 120

 

Salam..

Ni adalah projek yang tertangguh selama lebih sebulan. Kes tak ada masa nak buat. Fork yang aku guna sekarang adalah fork made in china atau taiwan. Asal memang berfungsi as absorber. Lama-lama jadi keras. Dorang ni iphone boleh tiru sebijik tapi fork yang ada dua tiga component pun tak boleh buat as original. Sekali langgar bonggol sikit, da bunyi kelekuk – besi berlanggar. Ni pun lebih kurang macam nak service fork juga kot. Rasa identical untuk motor motor lain.

So ideanya adalah tukar spring dalam tu dengan yang spring fork original asal motor.

Nak access ke tempat skru fork just cabut dada depan. Tak pasti samada kalau guna t-fork ori kilang boleh buat camni ke tak.

Ganti spring fork RGV RG RGX
Nak buka ni kena guna allen key. Better cari dekat Mr. DIY dalam RM belas belas je. Ambil yang panjang. Aku beli kedai hardware dalam RM45. Hampas.

Ganti spring fork RGV RG RGX
Pastu keluarkan tayar. Dalam tube tu ada satu skru. Buka dan biarkan minyak dalam tu keluar habis.

Continue reading…

 

Arduino RPM counter or tachometer

Salam..

 

Selepas beberapa  minggu figure out nak kira Revolutions Per Minute atau lebih mudah RPM, akhirnya dapat juga solution. Benda ni boleh guna untuk check RPM benda yang berpusing macam kipas.

So barang2 adalah seperti berikut:

  1. Arduino Uno R3 (boleh guna variant lain juga)
  2. DFRobot LCD Keypad shield – paling mudah sebab aku malas nak wirekan LCD. serabut otak
  3. Hall Effect Sensor – Rujuk sub point di bawah
  4. Wire secukup rasa
  5. Magnet <- penting untuk test
  6. Cordless drill – untuk test

Continue reading…

 

Kiraan Bon Pelaksanaan

 

Salam,

Apakah itu Bon Pelaksanaan (BP)?

Senang cerita, satu bentuk jaminan untuk vendor untuk tidak buat hal dengan kontrak yang dorang dapat. Buat hal ni termasuk tak deliver barang, lari, tak ikut spek dan sebagainya. Sebab itu tarikh luput Bon Pelaksanaan ni adalah setahun selepas habis kontrak.

 

Untuk maklumat lanjut baik refer kepada circular yang berkaitan.

 

Nak kira Bon Pelaksanaan ni rasa macam mudah. Sebagai manusia biasa memang tak pernah tidak melakukan kesilapan. Untuk mengurangkan kesilapan, terwujud lah BP Karkulator.

mainscreen

Continue reading…