Voltmeter di meter suzuki rgv

Salam..

kali ini kita cerita pulak berkenaan dengan charging sistem motor Suzuki RGV 120 ni. Konsep sama ja dengan motor-motor lain. Setiap motosikal memerlukan battery untuk pelbagai tugas. Tambahlah yang guna starter. Bagi motor RGV ni, tak ada battery pun  boleh hidup cumanya tak peak performance dia. CDI perlukan 12V untuk berfungsi supaya spark plug dapat menghasilkan spark / api .

Pasai apa voltmeter? voltmeter gunanya untuk cek voltage. Untuk applikasi motor pulak, untuk monitor sistem pengecasan battery.

AC Power dari Magnet Coil -> Rectifier -> Battery dan peralatan lain macam lampu, meter minyak dan sebagai.

Magnet motor apabila berpusing akan menghasilkan arus elektrik AC. Elektrik ini akan ke rectifier untuk ditukarkan kepada bentuk DC supaya dapat mengecas battery dan juga digunakan oleh peralatan lain seperti lampu, meter minyak, signal dan sebagainya.

Fungsi utama rectifier ni untuk menukar arus AC kepada DC. Semua jenis battery AAA ke AA ke menggunakan DC ye. Elektrik rumah guna AC.

 

Ok, untuk memudahkan aku tengok charging sistem motor ni ok ke idak, aku pasang voltmeter di meter. Mudah nak tengok. Nak terus pasang voltmeter pada battery pun boleh. Tapi leceh la wayar selirat.

volt meter volt meter
Ni mini voltmeter yang dibeli dalam online. Fungsi wayar seperti berikut:

Merah : Sumber + kuasa (battery lah)
Hitam : Sumber – battery
Kuning : Signal  (+ battery)

Merah dan kuning boleh combine skali. Merah dan Hitam diperlukan untuk onkan meter tu, so yang kuning akan sense kan voltage berapa. jadi, sambung sekali pun tak ada masalah. Sebelum pasang, test dulu guna battery AA pun boleh. Cuma pastikan + dan – tu.

Continue reading…

 

Cover head unit Honda EK

Salam  dan hi,

Nak cerita pasal gam epoxy kedai Eco sebenarnya ni. Nak guna gam epoxy yang lain pun sama juga cuma yang ni RM2.10 sahaja.

img_20200530_225921

Ok, aku ada satu cover head unit / radio double din satria GTI dalam almari. yang dah tak guna pun. So nak guna cover tu untuk cover head unit double din bagi dashboard Honda EK. kalau takda cover tu, dia lopong sedikit. tak penah nampak pula cover tu di kedai accessory dan tak tau nak search keyword apa dalam shopee.

img_20200530_001018
tapi memang tak plug n play sebab bawah tu lebar sedikit.

img_20200601_142530
Burukkan? kalau guna head unit mahal pun kalau ada rongga macam tu tak cantik gak.

So apa aku buat aku, potongkan cover tu. Potong guna apa? terpaksa la buat macam kat bawah. Benda dah ada bersepah, kita gunakan ja lah.

img_20200530_001025

Continue reading…

 

Perkhidmatan repair remote steelmate 898G two way alarm

Salam dan hi,

remote steelmate 898g remote steelmate 898g

Saya menawarkan perkhidmatan repair remote Steelmate 898G two way alarm.

Kerosakan :

  • Tak boleh on walaupun dah tukar battery baru.
  • Kalau LCD pecah / crack, memang tak boleh buat apa apa, nak kena beli remote baru lah

Untuk remote two way alarm yang lain pun boleh try, posting buyer tanggung.

Hanya bayar jika dapat dibaiki sahaja. Tak dapat baiki, saya return balik.

Boleh hubungi saya ditalian kosongsatudua duatujuhsatu sembilan tigakosong lima. atau tinggalkan komen pun boleh.

tq.

 

 

 

charge bateri guna power supply

 

Salam,

Boleh ke charge bateri guna power supply? masa dok hostel dulu aku dok guna charger battery double A untuk charge bateri alkaline. ye lah zaman tu guna walkman, so kena guna bateri AA lah. Nak beli selalu jenuh duit dan tak kira lagi member pinjam. Ye pinjam bateri. Untung lah kalau dia bagi balik walaupun dah habis.

Ya, battery alkaline boleh dicharge, cumanya 2 3 kali charge atau dah leaking kena buang lah. Meletup cedera tanggung sendiri ye.

sony walkman
Ni idaman pertamalah masa tu, sony walkman. Kena guna earphone sony jugak baru ngam. Earphone saja masa tu RM30+ di kedai kaset berdekatan

aiwa biasa
aiwa-digital
Pilihan kedua, AIWA . Ada duit sikit amik yang digital.

Semua benda di atas tu kira klasik dah la. Tambah la kaset.. jenuh cari. Kedai kaset nak jumpa pun susah dah sekarang.

Satu lagi Sony DISKMAN, ni kira orang have have je boleh ada. Tambah la CD original dekat RM30 lebih. Kalau CD band underground dalam RM15 dan ke atas.

Yang aku try charge ni bateri motorsikal. Jenis SLA atau Sealed Lead Acid. Hari tu main-main dengan rectifier baru terfikir, kalau rectifier boleh bagi constant 13.5 voltage untuk charge battery, why not kalau aku supplykan 13.5 volt ke bateri tersebut atas meja? . nak guna sumber apa? aku ada power supply 12V somewhere, so aku cari dan sambungkan.

  • Terminal Negatif power supply ke negatif batteri
  • Terminal Positif power supply ke positif bateri

battery sla
psu
psu

Continue reading…

 

20 LED Solar Light Power PIR Motion Sensor Wall Lump Outdoor Waterproof Garden

 

Salam dan hi,

20 LED Solar Light Power PIR Motion Sensor Wall Lump Outdoor Waterproof Garden

 

Aku terbeli satu lampu solar powered light dengan motion sensor. Terbeli sebab harga RM10 sahaja dan takdak delivery charge. Bila tengok dalam website, benda alah tu nampak macam besar, tapi terperasan skru mounting dia satu ja. Bila baca description, memang kecik pun.

Berikut detailnya:

Features:
2 sensors: Light sensor and sensitive Motion sensor, save energy.
Solar Powered, easy for installation.
Auto identify day or night.
With waterproof function, and waterproof switch.
Switch inside for saving power during shipment.
Great useful lighting for your garden, yard, aisle, porch, patio, driveway etc.
Charge by free sunlight and light in dark when people near around 10ft close.
Green power, Green lighting.
UV protect ABS body, never fade.

Specifications:
Solar panel power: 5.5V, 0.55W
lithium battery: 3.7V-1200mAh
LED: 20pcs 2835 Lamp beads
Color temperature: 6000-6500K
Material: ABS
Working mode: infrared sensor
Charging time: 8 hours
Working time: full of electricity, according to 50 times a night, can work continuously for 4 days
Intelligent standby power: 0.05mAh
Light: White light
Product size: approx. 100*51*130mm/3.93*2*5.11”
Net weight: approx. 170g

Note:
Please allow 1-3mm differs due to manual measurement.
Due to the different display and different light, the picture may not reflect the actual color of the item. Thanks for your understanding.

Included:
1X Lamp
1X Double-sided Adhesive Tape
1X Screw
1X User Manual    Continue reading…

 

Tukar minyak power steering dan tank Honda EJ EK EG

 

Salam dan hi,

Ni projek tukar tank power steering bagi kereta Honda EJ6. tapi aku tengok macam sama ja sistem dan barang dia bagi Enjin B Series (B16A B18C .. ) dan D Series (D16, D15 .. )  untuk model EK EJ EG dan mungkin EF.

Aku tukar ni sebab leaking. Kes conversion enjin ke B16A pomen guna clip yang pakai  skru tu, bukan stock clip. Mungkin sebabnya ialah hos dah keras. Leaking ni leceh, jadi kawasan tu berminyak dan terdapat tompokan minyak atas lantai walau tak banyak.

Hasil carian youtube banyak yang suruh spare a few botol untuk bleed kan minyak tu. tapi guna ikut manual macam di bawah ni. Kasi clearkan minyak.

manual Power steering EJ EK

Tools yang diperlukan:

  1. Paip sembur basuh kereta agak agak la panjang dari enjin bay ke lantai
  2. Tube oksigen aquarium yang keras sedikit tu
  3. Botol tak pakai untuk dispose minyak
  4. Playar, skrew driver dan lain lain yang sesuai
  5. kain buruk yg banyak
  6. WD40
  7. Berus gigi yg dah tak guna

Mula mula jet kereta, then bersihkan bahagian berminyak pada power steering pump tu. Guna WD40 dengan pemurah dan berus guna berus gigi. Jangan lupa lapik dengan kain buruk. takdak bagi bahagian lain kena minyak dan kotor. Lantai sama. Kalau menitik leceh nak kena cuci bagai.

Power steering EJ EK
Power steering EJ EK Continue reading…

 

XiaoMi Redmi Note 5 6 7 Pro 4 4x Tempered Glass Full Coverage Screen Protector

 

Salam dan hi,

Dalam seminggu dua ni aku ada beli tempered glass jenis full coverage. tak 100% full coverage dari hujung ke hujung pun, ada sedikit sahaja gap dengan tepi. beli dari shoppe sebab kedai terdekat tak dak jual untuk redmi note 6 pro ni.

XiaoMi Redmi Note 5 6 7 Pro 4 4x Tempered Glass Full Coverage Screen Protector

Dia punya product description :

Features:

  1. Full Coverage Screen Protector Film.
  2. Particular Design: Laser-cut dimensions provide maximum protection for the screen of your device.
  3. Scratch Resistant: This 9H Hardness screen protector can effectively protect your Mobile phone from unwanted scuffs and scratches by knife, keys and some other hard substances.
  4. Easy installation: Bubble-Free Adhesive makes it easy to install this  screen protector.Removing dust and aligning it properly before actual installation, no worrying about bubbles and no residue when removed.
  5. HD Retina Clarity: High-Transparency provide you high-definition clear viewing. Hydrophobic Oleophobic screen coating protects against sweat and oil residue from fingerprints and keeps high-sensitivity touch response.
  6. Superior Service: We provides you a friendly customer service. If you have any problem during using our products, we will try our best to help you solve it.

Package:
1 X Tempered glass film( full coverage).
1 X Wet wipes .
1 X Dry wipes.

Tujuan aku beli protector ni sebab selama ni ingatkan kalau guna corning gorilla glass memang akan kalis calar. rupanya tak, ada calar hairline dalam seinci mungkin sebab aku letak dalam poket yang ada kunci.

Antara tips yang boleh disharekan:

  1. jangan pasang dekat tilam, sebab akan ada debu. Aku dah kena
  2. jangan pasang bila ada engineer kecik disebelah. sebab perlu full concentration untuk perfect.
  3. dia akan bagi dua jelis tisu/kain untuk lap, jenis basah dan kering. gunakan yang basah untuk cuci minyak dan segala pada screen dan yg kering untuk keringkan lah screen tu.
  4. masa aku buat terkantoi ada debu, so tak cantik, boleh cabut balik. Dah 2 3 kali cabut bukak untuk perfection, lekat plak fingerprint pada screen protector tu belah gam pulak. Apa aku buat ialah, basuh balik guna sabun cuci pinggan dan keringkan ala kadar. kalau nak keringkan betul2, mau ada debu balik.
  5. then ulang cuci screen untuk pastikan tiada debu langsung. dan cuba lekatkan protector. ada juga 2 / 3 kali aku terpaksa basuh balik guna sabun basuh pinggan. basuh protector je ye, jangan dengan handset pun masuh.
  6. At last berjaya. akan ada kesan air sedikit dalam screen tu sebab tak kering betul. Tolak guna kain / jari ke bahagian tepi sehingga sempurna.
XiaoMi Redmi Note 5 6 7 Pro 4 4x Tempered Glass Full Coverage Screen Protector

bila dah pasang tak de la nampak shining macam dalam gambar shopee tu. biasalah marketing dan made in china plak tu. Bila sentuh sana sini mcm sedikit kesat, tak dak kesan sangat pada aku. ok ja. as long as kalau nak calar pun calar protector ja. nak guna lagi 5 6 tahun kot.

Ok bye.

UPDATE:

Bahagian kamera dan sensor semua tu atau notch tu xda gam. so nampak debu sikit sikit masuk kesitu.

 

Cloud IP Camera CIPC GC13H

 

Salam dan hi,

Aku ada beli satu cctv ni, jenis IP camera. Model CIPC GC13H berharga dalam RM6x macam tu dari shopee.

cloud ip camera CIPC-GC13H shopee
Dari segi built quality macam ok jugak lah. xnampak cheap sangat. dan camera ni sesuai indoor je. atau kalau nak letak outdoor pun kena letak casing bagi tak kena hujan.

Berikut detail dari web shopee pasal camera ni:

Home Security HD IP Camera Wireless Smart WiFi Camera WI-FI Audio Record Surveillance Baby Monitor HD Mini CCTV

Camera Description

  • Support cloud storage video, the device presented a month alarm video cloud storage.
  • Support the phone set the camera regularly boot, regular shutdown.
  • Network camera, wireless card 24 hours video
  • Long long time video (32G card can store high-definition video 20 days)
  • Dual mode work, in the absence of WiFi mobile phone direct work
  • Streaming media forwarding server to support multiplayer online viewing (foreign use of Amazon cloud server)
  • Support voice intercom, video recording
  • Support intelligent alarm push, motion detection alarm capture, siren alarm tone
  • Support mobile remote monitoring, remote monitoring anytime, anywhere
  • Support infrared night vision, day and night monitoring, infrared light 4
  • Mobile software supports Chinese, English, traditional, Spanish, French and other languages, support Andrews Apple system.

Sebab utama aku beli jugak camera sebab dia support sd card. yang aku faham, kalau ada motion dia akan simpan dalam sdcard. Aku tak minat dengan cloud storage ni. Cloud storage ni somebody else punya pc ja pun, atau pun server. takkan nak compromise kan privacy dengan letak di pc org.

Antara sebab aku pending guna camera ni:

  • Nak kena bayar fee ( ni cerita tahun 2018 ye). dari review apps tahun ni Mei 2019 macam xada dah fee, cuma apps dia letak iklan.
  • Dari review pada masa tu, kalau tak bayar fee, nak simpan gambar ke sd card pun tak boleh.
  • Buat apa aku nak beli benda yang aku nak kena bayar fee bulanan pulak.

Aku penah guna satu program nama i-Spy, boleh sambung ke camera ni. Cuma aku malas nak wiredkan camera ni. serabut, cabling networking sekarang pun bersepah atas lantai (1 cable – pc, 1 lagi hyptv)

Camera ni kena guna apps nama carehome, boleh install dari playstore. Berikut adalah gambar apps dia as mei 2019:

carehome apps

carehome apps
apahal password susah sangat..

carehome apps

Continue reading…

 

Rebuild engine Suzuki RGV 120 / RG Sport / RGX / Satria / Xipo 120 110 Part 2 : Bahagian kanan enjin

Salam dan hi,

Kali ni kita sambung macamana nak buka bahagian kanan enjin.

Tools yang diperlukan:

  1. Impact drive bagi yang guna screw biasa
  2. Set socket dan rachet
  3. Screwdriver
  4. Allen Key bagi yang guna skru allen key
  5. Set spanar
  6. penukul getah
  7. Plier long nose – untuk buka spring kick start

Untuk senang buka kulit enjin belah kanan ni sebaiknya bukak cover set habis, pedal brake, foot rest, exhaust, kick start dan cakuk clutch tu.

img_20180717_094753
Skru aku guna jenis allen key. Gunakan set allen key yang berkualiti dan jenis panjang untuk mudahkan kerja. Allen key jenis kecik hitam tu jangan guna lah.

 

img_20180717_122630
Gunakan board macam ni untuk simpan skru. Sebab skru dia ada yang jenis pendek dan panjang. Kita kan kobis so lebih baik teliti dan berhati hati. Susun ikut kedudukan skru nanti senang nak pasang balik

 

img_20180717_122634_circle
Untuk menanggalkan case ni, jangan cungkil macam belah durian, tercalar bahagian dalam tu nanti takut leaking. Apa pun tak boleh. Cuba ketuk secara manja kiri kanan atas bawah. Bila dah longgar sikit, guna tangan untuk cabut. kalau tak boleh juga, cungkil guna screw driver secara lembut pada bahagian yang di tanda.

Continue reading…

 

Redmi Note 6 Pro

Salam dan hi,

hari ni kita cerita pasal henset baru. smart phone yang ke 4 aku guna seumur hidup:

  1. Galaxy W (custom rom)
  2. Lenovo + Miui Rom
  3. Huawei g700 Miui Rom

Model Redmi Note 6 Pro dari Mi. Terpaksa guna mi phone juga sebab kalau aku guna brand lain, sure akan cari cara untuk letak Miui. Miui ni macam operating system dia lah. Kalau Pc ada windows, phone huawei ada Emui. So far dengan harga 700 dan kebawah, aku prefer redmi note 6 pro ni. cuma spec yang aku beli ialah 3gb ram dan 32 storage. Ingat nak ambil 4/64 beza dalam RM100 macam tu. pikir balik, bukan gamer pun.

kalau dalam online shop macam shopee atau lazada, ada dua jenis model dorang jual, import atau ori Malaysia. selalu import ni murah banyak dan waranty oleh kedai. Import ni akan ada dua versi pulak, satu China Rom dan Global Rom. kalau nak amik yang import aku syorkan ambil global rom. Bukan apa, kalau china rom nanti akan ada word china yang sure tak paham punya, Ori Malaysia pulak phone tu memang dikeluarkan untuk market Malaysia dan kalau rosak hantar je ke mana mana Mi store.

Redmi ni banyak model, Redmi 6 pro lah, Mi a2 lah. Redmi 6 Pro menjadi pilihan sebab senang nak membaca msn.com dan news. cuma agak berat sedikit berbanding Vivo Y81. Dan kena pegang betul2 takut slip.

size
Perbandingan dengan beberapa model phone. Continue reading…