fake Dell Wireless Optical Mouse WM123

 

Salam dan hi..

mouse-dari-shopee

Kali ni nak cita pasai beli barang online. terutamanya shopee.my. Barang dalam tu ok. kalau yang made in china dan harga murah tu paham-paham lah akan dapat kualiti macamana. kalau takat cramping tool, network tester, component elektroniks macam acceptable lagi lah harganya berbanding di pasaran. kalau rosak beli lain memandangkan bukan kerja profesional pun nak utilize betul betul.

Tetapii.. tetapii.. kalau barang dalam gambar tak sama langsung dengan barang yang dapat memang hangin sebadan lah. kita beli barang based on harga dan gambar. tak kisah lah dapat barang fake pun tapi sama macam dalam gambar. Yang seller pulak satu hal, penerangan barang spek apa semua tu copy paste yang original. ingat duit boleh copy paste kot.

 

Ni spek yang seller tulis dalam shopee.my

USB wireless receiver
Wireless optical mouse
Resolution: 1000 dpi
Scrolling wheel and 3 buttons
Plug and Play Convenience
Comes with a comfortable and contoured shape

Product Description
The WM123 Wireless Optical Mouse from Dell™ offers you everyday wireless performance with excellent battery life. It is designed to create a clutter-free workspace with a reliable, plug-and-play RF wireless connection. This wireless mouse provides reliable performance and a stable wireless connection through the USB anchored RF wireless dongle. Its Plug and play feature allows for easy installation so users can get started using their mouse within minutes, with no confusing software or setup requirements. The small size and wireless performance help to make WM123 wireless optical mouse a great option for on-the-go users. This product has been tested and validated on Dell systems. It is supported by Dell Technical Support when used with a Dell system.

Continue reading…

 

baiki bumper honda civic variant so4 atau ek ej

 

Salam,

Bumper kereta aku nie tak lekat dek skru dah sebab tempat letak skru tu dah pecah. so buh pi la skru apa pun, dia akan renggang balik. Untuk sementara waktu guna salotep dulu, itu pun dah hampir 1000km dengan salotep ja. buruk tapi efisien. cuma kena ganti selalu bila dah koyak. Projek ni boleh ja gunakan bumper hook macam jual kat kedai accesories tu, cuma bagi aku too racing lah.

bumper-clip bumper rongak

Benda yang akan aku guna mostly senang nak dapat iaitu:

  1. spring brake motor
  2. shrinking tube untuk elektronik. benda ni kat kedai ECO RM2
  3. hook aluminium dari kedai MR DIY
  4. epoxy. aku guna brand Araldite. pun dari MR DIY
hook mr diy

 

rupa macam ni
guna thermal tube
Rupa dia akan jadi macam ni tapi di bahagian dalam fender dan bumper. shrinking tube tu nak jaga spring dari tersangkut di mulut bumper. dan mungkin nak jaga spring dari karat dan geseran.

silap gam
araldite
Apabila ada mini engineer membantu, sampai campur epoxy dengan gam kasut. patut la tak jadi.

Continue reading…

 

kitchen cabinet knoxhult dari ikea

 

Salam,

sblm-selepas

Kali ni aku nak cerita pasal kitchen cabinet knoxhult dari ikea. consider model yang agak murah dalam kalangan cabinet dari Ikea. Murah tak kesah, janji praktikal. Aku ambil dari personal shopper Abi (nama tempat). Terus hantar ke pintu rumah. Kira puas hati jugak lah service hantar dia ni.

Ni gambar dan harga terkini as 26 Jun 2018 model tu. Masa aku beli RM1310.00 termasuk kos hantar dan GST.

 

knoxhult-dari-ikea

Antara sebab aku pilih cabinet ikea ialah:

  1. Senang nak upgrade pada masa depan, beli cabinet dan extend sahaja.
  2. Seronok pasang.
  3. Nak extend dapur pada masa depan dan dapur sekarang nak kosongkan buat ruang makan. So kalau buat kabinet simen tak boleh lah nak kosongkan ruang tu.
  4. Bila da extend nanti, bukak dan pasang balik pada ruang extend tu.

Continue reading…

 

loceng rumah wireless paling mudah

 

Salam,

Ni contoh loceng rumah wireless (tanpa wayar) menggunakan loceng dari MR DIY. Harga dalam RM15 macam tu.

mod loceng rumah mr diy

Selain dari guna remote yang diberi, aku lebih suka mod dia bagi jadi macam loceng rumah orang lain. Mereka guna wayar. masuk piping bagai. Aku tak berapa nak minat sangat guna piping ni kalau ada option wireless.

 

Kalau guna button asal mungkin terdedah kepada vandalisme atau tercabut masuk longkang sebab lekat guna double sided je.

Continue reading…

 

knob aircond proton savvy rosak

 

Salam..

Aku tak paham macamana vendor proton boleh bagi knob control aircond yang dindingnya nipis betul kalau nak dibanding dengan tugas dia untuk kawal suhu. Dah pakai beberapa tahun pecah dan susah nak putar. So aircond guna satu suhu je la dan tak boleh nak off.

One day aku baru perasan yang knob aircond tu sama je kaki dia dengan knob radio aku yang dah rosak. Cuma nak kena adjust bagi masuk sahaja.

Rasanya guna knob kipas pun boleh ni.

Tanya kedai sparepart harga dia dalam RM30++ . tu pun tak ada stock. Gila apa harga macam tu untuk plastik yang so so.

img_20180320_225728 img_20180320_225739 img_20180320_225804

Continue reading…

 

steelmate 898G alarm kereta

 

Salam..

Kali nak cerita sikit pasal alarm kereta Steelmate 898G. Overrall alarm ni tak penah mengecewakan sehinggalah remote rosak. dan remote spare yang tak penah guna pun rosak sama. China made, apa yang nak dipertikaikan. Alarm datang sekali dengan immobiliser: kereta tak boleh start jika alarm ni dimatikan secara paksa kecualilah kacau wiring balik. Tapi amik masa sikit lah pencuri tu nak troubleshoot.

kotak steelmate 898g komponen steelmate 898g remote steelmate 898g
*Dari website steelmate sg.

Features untuk alarm ni:

  • Remote engine start
  • ARM/DISARM
  • Silent ARM
  • Locating the vehicle/ panic alarm
  • Shock sensor protection
  • AUX input for tilt sensor (optional)
  • Foot-brake lock
  • Starter disable when ARM
  • LED indicator
  • Opening trunk alarm
  • Ignition alarm
  • Anti-hijack
  • Valet mode
  • Auto ARM (on board jumper)
  • Central door lock/ unlock automatically
  • Rearming automatically (for unintentional disarming)
    Positive or negative door trigger
  • Warning for triggered system
  • Disable the former transmitters
  • Programming new transmitters
  • 1 Year Warranty
  • Rechargeable LCD Remote Control:-Up to 4k feets long distance
  • 30mm Width LCD screen
  • Full Feature dispaly icon
  • 3 illumination selectable (Green,Red & Orange)
  • Monitor temperature inside the car
  • Rechargeable lithium battery,12V cigarette lighter charger included
  • Real-time clock display
  • Clock Alarm
  • Beep tone alert
  • Vibration mode

Sumber : http://steelmate.com.sg/index.php/898g/

So far, dengan function yang diberi, aku boleh rekemenkn alarm ni dan aku bagi 5 bintang. Cuma harga ja boleh tahan lah sekarang ni (2017).

Berikut adalah gambar isi perut remote untuk tujuan cuci mata dan reference.

remote steelmate 898g

Continue reading…

 

APC Back-ups CS 650 sebagai extension

 

Salam,

UPS aku rosak untuk sekian kalinya. Mungkin bateri dah drain, tapi sepatutnya bateri drain masih boleh guna. Takpa, kita mod sikit bagi jadi extension. Kes nak extension sebab aku tak ada plug yang untuk ke socket dinding tu. Ada, tak tau mana.

UPS ni model APC Back-ups CS 650 . Bila masuk cable power dan on, dia  kelip di On Battery dan macam relay on-off. Tekan button power pun dia tak nak ke normal.

APC Back-ups CS 650
APC Back-ups CS 650
Banyak sangat komponent kecik. Tak boleh nak agak rosak kat mana.
APC Back-ups CS 650
APC Back-ups CS 650

Continue reading…